Krumer (SPO): Memoáry profesora Komárka, vojáka z první světové války

12.11.2017 12:43

Ručně psaný deník vojáka má 364 stránek. Obsahuje události, osobní pocity a vyznání vojáka, který povinně narukoval na bojiště první světové války. Deník autenticky zachycuje válečnou dobu od 30. července 2015, do 8. listopadu 1918.

Krumer (SPO): Memoáry profesora Komárka, vojáka z první světové války
Foto: stranaprav.cz
Popisek: Vladislav Krumer (SPO)

V těchto dnech vzpomínáme na válečné veterány a jejich osudy. Hrůzy první světové války, denní život našich vojáků i jejich osobní zážitky, vzpomínky na frontě na rodinu a své blízké, život, zranění i smrt, zachytil ve svém deníku z bojiště středoškolský profesor, pan Jaromír Komárek, nevlastní otec mojí manželky Alice. Zúčastnil se první světové války, tak jako naši další spoluobčané, kteří byli přinuceni bojovat za Rakousko – Uhersko. O tyto zážitky, které prožívali na vlastní kůži, se s vámi chci podělit malou ukázkou z deníku, který si psal pan Jaromír Komárek. Svoje vzpomínky s láskou věnoval svému milovanému otci. S pokorou, smutkem a s úctou k našim spoluobčanům, vzpomínáme na hrůzy, které museli vojáci vytrpět v obou světových válkách v minulém století. Zároveň vyslovuji povzdech nad tím, že se lidstvo nedokáže poučit z historie.  

Historie se opakuje a stejně nemorální lidé, jako ti, kteří obě světové války rozpoutali, nás opět staví na práh zničení lidstva, pokud se jim jejich záměry na základě neustálého zbrojení, napadání a ničení jiných států a vyvolávání napětí, podaří.

Podívejte se spolu se mnou na malé ukázky z deníku vojáka, psaném na bojišti, který je našim rodinným pokladem. Zamysleme se nad tím, co každý z nás můžeme udělat pro to, aby se tyto válečné hrůzy neopakovaly.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích