Langšádlová (TOP 09): Občanské vzdělávání by měla mít Česká televize ve svém statutu

02.11.2014 21:27

Výchově k demokracii v Česku by pomohlo, pokud by se do statutu veřejnoprávních médií zakotvila povinnost občanského vzdělávání.

Langšádlová (TOP 09): Občanské vzdělávání by měla mít Česká televize ve svém statutu
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) to dnes řekla na semináři ke čtvrtstoletí české demokracie v poslanecké sněmovně. Místopředsedkyně TOP 09 hodlá tento návrh v nejbližší době oficiálně předložit v Parlamentu.

„Politika je pro mnoho lidí nesrozumitelná. Ne všichni rozumí tomu, co mohou požadovat po svých obecních, krajských zastupitelích a v čem se obracet například na nás, poslance. Pro některé voliče není srozumitelný ani volební systém a vášnivé diskuse v Parlamentu, které k parlamentarismu patří, je odrazují,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Seminář o perspektivách rozvoje občanského vzdělávání, který pořádal školský výbor sněmovny, ukázal, že ne všechny možné formy tohoto typu vzdělání se v současnosti využívají. V zemích EU jsou občanské vzdělávání a výchova k demokracii podporovány i z veřejných peněz a netýkají se pouze úředníků, vojáků či dalších státních zaměstnanců, naopak cílí například i na sociálně vyloučené skupiny lidí nebo imigranty.

V tom by mohla do budoucna v Česku výrazně pomoci také veřejnoprávní média. Statut České televize, Českého rozhlasu a ČTK dnes neobsahuje povinnost se do občanského vzdělávání zapojit, což by podle expertů mohla být další pomoc pro udržení svobodného a demokratického právního státu.

„Cílem je podpořit výchovu svobodných občanů, kteří jsou schopni vlastního kritického úsudku, respektují lidská práva, podporují demokracii a nebojí se osobně angažovat,“ uvedla poslankyně Langšádlová a dodala: „Naší povinností je více vysvětlovat a snažit se veřejnost zapojit. Největším nebezpečím pro demokracii je totiž rezignace lidí na veřejný život.“

Zítra budou poslanci diskutovat o přijetí usnesení u příležitosti 25. výročí obnovení svobodného a demokratického právního státu a také k podpoře rozvoje systému demokratického vzdělávání v České republice. TOP 09 tuto deklaraci podpoří.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.