Láska (SZ): Trest domácího vězení využíváme málo. Místo toho děláme "ty ty ty"

20.04.2016 13:33

Projev na 22. schůzi Senátu 20. dubna 2016 k návrhu novely trestního řádu:

Láska (SZ): Trest domácího vězení využíváme málo. Místo toho děláme "ty ty ty"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Já bych rád využil tuhle možnost, abych ztratil pár slov o projektu, o kterém se tu diskutuje už deset patnáct let, a to jsou právě elektronické náramky. Já to považuji za velmi prospěšnou součást, kterou je třeba implementovat do našeho trestního práva. Velmi přeji panu ministrovi, aby to byl on, vlastně kdokoli, komu se podaří úspěšně s tímhle projektem přijít a uvést ho do praxe.

Ze dvou důvodů. Jednak ve vztahu k trestnímu trestání jako takovému, které trpí, podle mého, jednou zásadní vadou, že nedostatečně používáme alternativní tresty, mezi které patří i trest domácího vězení. My ty méně závažné delikty řešíme buď tak, že ukládáme podmíněné tresty, což ve finále vlastně ale není trest. To je takové ty ty ty. Na někoho platí, na někoho ne, ale málokdo ho vnímá jako jakkoli omezující trest. A nebo naopak, ukládáme nepodmíněné tresty odnětí svobody, které ale, obzvláště pro prvotrestané, jsou velmi zásadním zásahem do jejich života, přerušení rodinných vazeb, přerušení sociálních vazeb, ztráta zaměstnání.

Za téhle situace právě tresty domácího vězení jsou tím nejideálnějším, co může být. Protože je to skutečný trest, je to skutečné omezení, ale není to ztráta těch vazeb, o kterých jsem mluvil. Aby mohly být vykonávány efektivně a ukládány ve větším rozsahu, tak potřebujeme právě systém elektronických náramků, protože dohled probační a mediační služby má své kapacity, má svá omezení a nezvládne všechno.

Druhý důvod pro zavedení elektronických náramků, který souvisí i s touto novelou, to znamená, že rozšiřujeme možnost užití elektronických náramků jako náhradu za výkon vazby u dvou důvodů vazebních, nikoli u důvodů, aby nedošlo k ovlivňování svědků. Tam to logicky zavést nejde. Já se netajím svým názorem, že způsob výkonu vazby v České republice prostě neodpovídá 21. století. Neodpovídá. Je možná někde na konci devatenáctého. A řešíme to možná už 20 let, že to, jakým způsobem se vykonává vazba, tzn. institut, kdy zasahuji do osobní svobody člověka, aniž mám jistotu, že bude odsouzen, že je vinný, kolikrát lidí netrestaných, že vezmete člověka z ulice, který neměl do té doby žádný konflikt se zákonem, a najednou může skončit ve vazbě. Je to natotata. Je to obrovský zásah, vykonávaný naprosto nevhodným způsobem. A my už 20 let o tom akorát diskutujeme. Vždycky se to zintenzivní, když se takováhle nehezká věc stane nějakému politikovi, když skončí ve vazbě, tak potom se ta diskuse akceleruje, ale výstupy z toho nejsou žádné.

Tenhle návrh zákona, elektronické náramky, které by umožňovaly právě náhradu vazby tímhle způsobem, je zase další opravdu reálný krok k tomu, abychom se vyhnuli tomu, že vazba ničí lidské životy. Ale bylo by fajn udělat možná ještě něco víc pro to a institut vazby zlidštit. A opravdu ho přizpůsobit tomu, že ve výkonu vazby se můžou a ocitají lidé nevinní a měli bychom se postarat o to, aby to nezničilo jejich život.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.