MSp: Soudci a státní zástupci se školili v anglické trestně právní terminologii

10.08.2014 21:28

V Justiční akademii v Kroměříži, která je vzdělávacím centrem resortu justice, proběhl seminář zaměřený na jazykové vzdělávání soudců a státních zástupců v oblasti trestně právní terminologie. Pětidenního interaktivního kurzu, jenž podporuje mezinárodní justiční spolupráci v rámci EU a zemí Visegrádské čtyřky, se kromě českých zástupců účastnili i kolegové z Maďarska, Polska a Chorvatska.

MSp: Soudci a státní zástupci se školili v anglické trestně právní terminologii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Česká republika se vzhledem ke svému členství v EU podílí na intenzivní mezinárodní justiční spolupráci. V oblasti trestních věcí se jedná především o vzájemné uznávání soudních rozhodnutí ve všech členských státech EU. Aby se mohly tuzemské soudy této spolupráce úspěšně účastnit, dostatečná jazyková vybavenost soudců či státních zástupců je k tomu zcela nezbytná. Komunikace mezi soudními orgány v různých členských státech totiž probíhá zejména v anglickém jazyce.

Justiční akademie organizuje společně s partnerskými organizacemi z Maďarska, Polska a Chorvatska semináře, které se zaměřují na rozšiřování a prohlubování odborných jazykových znalostí.

Interaktivního kurzu, který v prostorech Justiční akademie v Kroměříži probíhal minulý týden, se zúčastnilo celkem 21 soudců a státních zástupců z ČR a z partnerských zemí.

Kroměřížský seminář byl jedním ze série čtyř navzájem navazujících týdenních jazykových kurzů. V dubnu se justiční pracovníci školili v Budapešti, v polovině června se seminář konal v chorvatském Valbandonu, poslední setkání proběhne na začátku září v Krakově v Polsku.

Každá instituce nominovala na semináře 5 zástupců rezortu justice z řad soudců či státních zástupců. Maďarsko jako koordinátor projektu má 6 míst,“ uvedla vedoucí oddělení mezinárodní spolupráce Justiční akademie Renata Vystrčilová s tím, že podmínkou účasti byla alespoň středně pokročilá znalost jazyka a profesní zaměření na trestní právo. „Justiční akademie ČR navíc na vlastní žádost obdržela výjimku a možnost zařadit i zástupce Ministerstva spravedlnosti, specializujícího se na tuto oblast,“ dodala Vystrčilová.

Obecně se školení zaměřují na anglickou právní terminologii související s trestním soudnictvím a právním a institucionálním rámcem EU. Účastníci kurzů se dozvědí více o výkladu právních nařízení EU a prohloubí si znalosti o harmonizaci hmotného trestního práva v rámci EU a evropském trestním právu procesním.

V Kroměříži se probírala zejména anglická právní terminologie z oblasti závažných kriminálních zločinů, které jsou stíhány napříč EU. Probírala se tedy odborná slovní zásoba týkající se organizovaného zločinu, terorismu, obchodování s lidmi, sexuálního zneužití či dětské pornografie. Součástí výuky byly případové studie a multimediální odborně jazyková cvičení.

„K posílení mezinárodní justiční spolupráce semináře pomáhají nejen prostřednictvím samotného jazykového vzdělávání, ale i tím, že účastníci kurzů při nich mohou navázat nové odborné a profesní kontakty,“ vysvětluje Renata Vystrčilová.

Projekt s názvem „Jazykové vzdělávání v oblasti justiční spolupráce v trestních věcech” spolufinancuje Evropská komise prostřednictvím programu „Criminal Justice“. O zbývající část nákladů se dělí Justiční akademie jednotlivých partnerských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…