Mach (Svobodní): Hájím právo majitele rozhodnout si, komu pronajmout byt

14.04.2015 7:24

Petr Kamberský (LN 4.4.15) mě kritizuje, že hájím právo vlastníků nemovitostí rozhodovat si, komu své byty pronajmou.

Mach (Svobodní): Hájím právo majitele rozhodnout si, komu pronajmout byt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Hájím. Zastal jsem se realitní makléřky Elišky Noskové, která čelí za podpory Ombudsmanky Šabatové žalobě od Romky, která předstírala zájem o byt, byla jako Romka odmítnuta a chce odškodné sto tisíc korun.

Zahájil jsem finanční sbírku na transparentní konto pro případ, že soud donutí paní Noskovou peníze Romce vyplatit (soud bude 27. května).

Spolu s panem Kamberským odmítám provokaci jako nástroj práva. Odmítám navíc princip presumpce viny, který je v antidiskriminačním zákoně obsažen. Nesouhlasím s tím, že ten, kdo je u soudu obžalovaný z diskriminování, musí prokazovat svoji nevinu. Normální by bylo považovat člověka za nevinného, pokud mu není žalujícím prokázána vina.

Podstatou mého postoje je samozřejmě elementární obhajoba práva na majetek. Máme právo rozhodnout si, ve kterých svých bytech chceme coby pronajímatelé ubytovat Romy a ve kterých nikoliv? Já si myslím, že ano.

Leckdo může mít předsudky, a tak se třeba tím, že odmítne Roma, připraví o slušného nájemníka. Pak bude ale za své předsudky sám ztrestán tím, že přijde o zákazníka a tím i o peníze za nájem. Může i čelit odsudku ze strany jiných lidí. To vše je v pořádku. Ale proč ho trestat u soudu, když jen rozhodoval o svém vlastním majetku? Proč trestat makléře, který jen hledal nájemníky podle požadavků majitele?

Jestli mají lidé někdy předsudky vůči Romům a zdráhají se jim pronajmout své byty, nezměníme to žalobami a donucením. Předsudky se nejlíp obrousí tím, když bude přibývat Romů, kteří budou řádně bydlet a platit nájem. Přeju Romům, aby se jim to dařilo.

Petr Mach,
předseda Svobodných a europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …