Marksová Tominová (ČSSD): Rodiče paterčat si zaslouží podporu státu a obce

08.01.2015 17:33

Pracovníci Ministerstva práce a sociálních věcí dlouhodobě monitorují situaci rodiny paní Kiňové, pana Kroščena a jejich dětí a jsou v kontaktu s Městským úřadem Lysá nad Labem, který rodině poskytuje bezprostřední péči. Situace rodiny je vzhledem k počtu vícerčat hodnocena jako nestandardní a je zcela pochopitelné, že zajištění péče o pět, resp. šest malých dětí nemůže být ponecháno na samotných rodičích.

Marksová Tominová (ČSSD): Rodiče paterčat si zaslouží podporu státu a obce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

„Náš systém zkrátka není na podobné mnohačetné „štěstí“ připraven. Jedna pečovatelka, na niž je ze zákona nárok, prostě na pět batolat stačit nemůže. Budeme se proto i nadále pokoušet najít zdroje podpory adekvátní k potřebám rodiny“, uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která se o rodinu od počátku osobně zajímá a sama ji navštívila. Ve spolupráci s Městským úřadem Lysá nad Labem a poskytovateli dalších služeb bude rodině i nadále zprostředkována potřebná péče, a to i s ohledem na měnící se potřeby dětí.

MPSV tak zareaguje na některé výroky paní Kláry Vítkové Rulíkové, které zazněly v rozhovoru na internetovém portálu iDnes.cz dne 5. ledna 2015, a to včetně její interpretace údajných názorů některých pracovníků ministerstva. Tyto výroky jsou vyjádřením osobních názorů paní Vítkové Rulíkové a v žádném případě nejsou v souladu s postoji MPSV.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se distancuje zejména od těch vyjádření, která jsou v rozporu se základními etickými principy tzv. „pomáhající“ profese. Paní
Vítková Rulíková byla ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou pověřena koordinací pomoci rodině v rozsahu odborných zkušeností v péči o
vícerčata, za aktivity vyvíjené z vlastní iniciativy paní Vítkové Rulíkové (resp. Klubu dvojčat a vícerčat) a nad rámec tohoto pověření, nenese MPSV odpovědnost. Městský úřad Lysá nad Labem v této souvislosti vyjadřuje také nesouhlas s výroky Kláry Vítkové Rulíkové a doplňuje, že poskytuje rodině podporu a poradenství od doby před narozením dětí, včetně spolupráce s pečovatelskou službou a Krajským úřadem Středočeského kraje, který rodině zajišťoval pomoc bezprostředně po narození dětí.

Děti paní Kiňové a pana Kroščena nebyly a nejsou z hlediska sociálně - právní ochrany dětí považovány za ohrožené, a proto není příslušný orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) oprávněn do rodiny zasahovat, natož pak zvažovat odebrání dětí. Byt byl rodině poskytnut Městským úřadem Milovice. Rodině je poskytována podpora a poradenství na bázi vzájemné spolupráce s rodiči paterčat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

10:14 Exner (STAN): Nesnáším, když se Češi prezentují jako malý bezmocný národ

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bezpečnosti a sebevědomí ČR.