Ministr Babiš: Občané si mohou zjistit, jakým způsobem se nakládá s prostředky daňových poplatníků

27.11.2015 9:50

Projekt Supervizor Ministerstva financí byl oceněn jako nejlepší aplikace nad otevřenými daty v rámci soutěže Společně otevíráme data, jejíž výsledky byly včera slavnostně vyhlášeny Fondem Otakara Motejla.

Ministr Babiš: Občané si mohou zjistit, jakým způsobem se nakládá s prostředky daňových poplatníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Aplikace Ministerstva financí byla vybrána odbornou porotou z 27 přihlášených projektů. Jejími autory jsou Benedikt Kotmel, Martin Kopeček a Jan Vlasatý z oddělení Harmonizace finančního řízení Ministerstva financí. Projekt Supervizor umožňuje jednoduše dohledat podrobné informace o hospodaření úřadu pomocí vizualizace datasetu „Přehled faktur Ministerstva financí ČR“, který je volně dostupný na webové adrese http://data.mfcr.cz.

„Cílem této aplikace je občanům v co nejpřehlednější možné podobě zpřístupnit údaje o hospodaření resortu financí a v budoucnosti i jakýchkoliv dalších organizací, které projeví ochotu se do aplikace napojit,“ vysvětluje ministr financí Andrej Babiš. Podle různých kategorií je zde možné nalézt jednotlivé údaje z faktur, jako je částka, dodavatel či předmět faktury. Aplikace je napojena na katalog Otevřených dat MF.

Projekt Supervizor tak vlastně doplňuje projekt Otevřená data, v rámci kterého MF jako první ministerstvo v ČR začalo zveřejňovat svá data přehledně a otevřeně podle doporučení Evropské komise a neziskového sektoru. „Data jsou zde umístěná na jednom místě a v takové podobě, aby s nimi mohl kdokoliv pracovat bez jakýchkoliv omezení. Občané si tak mohou zjistit, jakým způsobem se nakládá s prostředky daňových poplatníků,“ dodává Andrej Babiš.

MF zde uveřejňuje v přehledné podobě všechny podstatné informace o v minulosti uzavřených smlouvách, uhrazených fakturách, uvádí přehled nemovitostí státu a náklady spojené se správou jednotlivých budov. MF tak předkládá občanům největší možný detail o výdajích ministerstva v původní, neupravené a tedy maximálně transparentní podobě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…