Ministr Babiš: ODS s Kalouskem vybudovali na ministerstvu financí Matrix

07.05.2014 12:15

Projev na 8. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 5. 2014.

Ministr Babiš: ODS s Kalouskem vybudovali na ministerstvu financí Matrix
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Děkuji, pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, já moc často nevystupuji, ale když jsem poslouchal pana poslance Fialu, tak skutečně mi to nedalo, abych nevystoupil. Rád bych zdůvodnil personální změny, které jsem udělal. Ano, personální změny jsem udělal, protože ten Matrix, který jste vybudovali na Ministerstvu financí, hlavně ODS s panem Kalouskem, který fungoval velice podivně, tak samozřejmě, že když jsem tam přišel, tak jsem měnil lidi. Nevzal jsem nikoho z mé firmy, jak se snažíte tady nastiňovat, vzal jsem si akorát asistentku. Ano, vyměnil jsem šéfa Státní tiskárny cenin, protože rozdával zlaté cihličky na počkání za čtyři miliony korun. Nebyl schopen to doložit. Vyměnil jsem lidi, kteří mají na starosti ekologii. Konečně jsem pochopil, jak měla fungovat ekologická zakázka, kterou připravoval pan Kalousek. Tam by byli kluci vydělali 50 až 60 mld. Protože ten systém je takový, že naše závazky 200 mld., tak na ty máme ročně asi čtyři miliardy a potom někdo to rozděluje. A kdysi dávno za námi chodili různí lidé a říkali: Já ti to na ministerstvu zařídím. Víš, to se udělá taková ekologická havárie a potom to dostaneš. Chodí různí podnikatelé a vykládají, tak to tam funguje.

Vyměnili jsme i hazard, kde pan Kalousek byl hlavní zástupce hazardu. Hazard tady neplatil 20 let daně, měli výjimku. Tvářili se, že dávají peníze na charitu a dávali si to z pravé kapsy do levé. Takže pan Kalousek povolil internetové sázení. Některým firmám. Četl jsem, že Čunek reklamoval nějakých 10 mil. tehdy pro KDU-ČSL. To říkal někde v novinách. Takže hazard taky jsme vyměnili, ano. A předkládáme novelu zákona, udělali jsme opatření, aby se nedávalo povolení na deset let. Ano, museli jsme měnit lidi. Objevil jsem různé firmy jako PRISKO. PRISKO jsme se soudili 18 let s Volkswagenem, nevím, jestli to někdo víte. A platili jsme tam právníky za 490 eur na hodinu. Dali jsme jim 65 mil. korun za ta léta, abychom soud prohráli a zaplatili 310 mil. korun.

A tak dále. Takže můžu pokračovat. Máme státní pokladnu - skvělou, do které jsme narvali 4,6 mld., a nejsme schopni dnes zjistit, které resorty mají v detailu náklady. Ano, jednání o státním rozpočtu není v detailu. My nevíme přesně, kolik jednotlivé resorty platí za právníky, kolik platí za elektřinu, plyn, kolik mají provozní náklady. To nevíme.

Máme tam Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde byl taky nějaký ředitel, kde je nějaký systém CRAB, který stál 260 mil. a provoz 60 mil., kam se měly nasypat všechny nemovitosti. To samozřejmě se vůbec neděje.

Takže já nevím, co víc se dá stihnout za sto dní. Vy tady kritizujete vládu, zaměstnanost. Každý mluví o zaměstnanosti. Nevím, kolik lidí z vás zaměstnáváte lidi, já jich zaměstnávám celkem dost. Jak jste vyřešili ten základ podnikání, dopravní infrastrukturu? Že jste 18 let řešili Havránkovou? Že dneska Prachař navrhuje konečně nějaký způsob výkupu pozemku, aby se to pohnulo? Že výstavba dálnice tady trvá 16 nebo 17 let?

Takže ano, naše vláda se snaží to řešit a deblokovat. My dneska nemáme ani nakreslené trasy na základní dálniční síť. Rakouský velvyslanec říká, že dálnice na Linec... Že oni skončili sedm kilometrů od české hranice, protože čekají na nás, abychom jim řekli, kde ta naše dálnice by mohla možná někdy ústit. Ano? A stejně je to všude. Nemáme dálnice ani na Vídeň ani na Linec ani na Drážďany ani na Krakov atd. Takže já nevím, o čem tady mluvíme.

Kdo tady řeší 12 let zákon o státní službě? Kdo tady řeší regulaci vody tak dlouho od vstupu do Evropské unie? A tak dále. Takže je to skutečně úsměvné, když tady slyším tu kritiku, kdy skutečně si myslím, že vláda má jasno, co chce dělat.

A zaměstnanost. Ano, my chceme řešit zaměstnanost a řešíme ji. A základ zaměstnanosti je ta dopravní infrastruktura. Zahraniční investice, stabilní daně, nízké ceny elektřiny. Děkujeme vám za tisíc miliard solárního tunelu, to taky pomohlo všem v naší zemi, občanům a průmyslníkům. A samozřejmě nějaká stabilní zahraniční politika. Vyhledávání zahraničních investorů. A to všechno děláme. A já si myslím, že vláda má v tom úplně jasno. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.