Ministr Babiš: Pan ministr Chovanec dokázal nemožné, překonal Ivana Langera

12.06.2016 12:16

Ministr financí Andrej Babiš na Facebooku

Ministr Babiš: Pan ministr Chovanec dokázal nemožné, překonal Ivana Langera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Pan ministr Chovanec dokázal nemožné - překonal Ivana Langera. Ten tehdy zrušení finanční policie aspoň probral na vládě. A koukněte, jak na to tehdy politici ČSSD reagovali.

Bohuslav Sobotka:

"Dvě poznámky, za prvé je důležité, abychom se nepřekypovali těmi změnami v policii. Pokud pan ministr Langer některé věci, jako třeba reorganizace tajných služeb uvažovaná nebo zrušení finanční policie, nejprve začne projednávat na úrovni vlády a realizovat a teprve potom o tom začne jednat s opozicí, ve které nyní je sociální demokracie, tak si myslím, že je to špatně. Prostě je důležité, aby politické strany spolu o těchto tématech diskutovali, a pokud dojde ke konsensu a konsensus je podle mě v bezpečnostních otázkách velmi důležitý a minulé vlády se snažily na toto dbát, tak potom se ty změny mohou realizovat..."

Zdroj: ČT24, 3.12.2006, Otázky Václava Moravce

"Takže jsou věci, na kterých bychom se mohli dohodnout, a pokud jde o reformu zpravodajských služeb nebo změny uvnitř policie, my pokládáme za strašně důležité, aby na tom existovala politická dohoda. Pokud třeba nyní nastává rušení finanční policie, které my pokládáme za velmi kontroverzní z hlediska rozpracovaných případů, které tam existují, já myslím, že je chyba, že se o tom trošku více nediskutuje na politické scéně a pak to řešíme interpelacemi a podobně. Čili je důležité, aby o změnách v bezpečnostních složkách existovala konkrétní dohoda a abychom v zájmu demokratického systému se snažili potlačit ty negativní jevy, které se tam v posledním období objevily a byly stále častější, viz unikání informací z trestních spisů."

Zdroj: ČT24, 3.12.2006, Otázky Václava Moravce

"Já doufám, že k rušení finanční policie nedochází proto, že pan Langer nechce bojovat s celními a daňovými úniky."

Zdroj: TV Nova: Langer rozpouští finanční policii, Reorganizace Policie ČR, zrušení Finanční policie

Michal Hašek:

"Nevidíme žádný důvod, aby byl tento útvar zrušen. Budeme se na tuto věc ministra dotazovat na zítřejším jednání bezpečnostního výboru sněmovny,"

"Budeme chtít, aby ministr tuto změnu nerealizoval a ještě ji uvážil,"

Zdroj: Hospodářské noviny, ČTK 15. 11. 2006 00:00 Z domova, ČSSD je proti zrušení finanční policie

Jeroným Tejc:

"Každopádně Ivan Langer například zrušením Finanční policie ( týden po svém nástupu) způsobil značné problémy."

Zdroj: Týden.cz 13. 3. 2011, Chat s osobností, Jeroným Tejc, http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/jeronym-tejc_359/

"Proč vlastně potřebujeme reformu policie? Vnitro by nám mělo nejdříve předložit analýzu stavu policie, bez ní jsou to jen prázdné deklamace,“ říká poslanec JeronýmTejc (ČSSD)."

Zdroj: Blanenský deník 23.3.2007

František Bublan:

"Bude to mít vliv na to, co je teď rozpracováno, a většinou jsou to takové kauzy jako třeba nedávno ta úspěšná kauza, kdy se podařilo odhalit nelegální továrny na výrobu tabáku nebo cigaret."

Zdroj: TV Nova: Langer rozpouští finanční policii, Reorganizace Policie ČR, zrušení Finanční policie, http://www.langer.cz/clanky.php?cid=705, 12. 11. 2006

"Ale jako zrušení finanční policie skutečně považuji za velkou chybu. Odešlo nám, odešlo nám, pane ministře, spousta lidí. Já některé z nich znám, kteří už se nikdy nevrátí. Teď už do té policie nepřijdou."

"Tak, ta prezentace už proběhla na tom minulém zasedání výboru. Dostali jsme i určité písemné podklady, ale bohužel jsou to takové silabusy bez nějakých bližších podrobností, takže budeme chtít slyšet i podrobnosti, budeme se bavit o těch jednotlivých bodech a pravděpodobně panu ministru nastíníme naši představu nějakých změn. Pokud by měly nastat. Věřím tomu, že některé věci podpoříme, protože jsou velmi obecné, ale u některých věcí nebo u některých bodů asi bude velká diskuse."

"Samozřejmě bych byl raději, kdyby před tou reformou byl nějaký audit nebo nějaká analýza toho současného stavu a z toho bychom mohli vyjít, abychom si mohli říct, tak toto je špatně a toto chceme změnit. Ono někdy pan ministr postupuje takovým opačným způsobem, že napřed něco udělá a potom teprve hledá důvody, proč to udělal, jo, a v tom smyslu aspoň já osobně jsem trošku opatrný k tomuto jednání."

"Například zrušení finanční policie, to byl jeden takovej krok, který v podstatě příliš nekonzultoval s nikým, řekl, že to zkrátka udělá a teď se možná nesou ty důsledky, že spousta policistů, kteří pracovali u finanční policie, odchází nebo už odešla, někteří jsou na odchodu, jak bude ta činnost dál pokračovat, jestli se zastaví vyšetřování některých kauz, tak to zatím samozřejmě nevím, ale může to mít vliv na to vyšetřování, to se pozná v nějakém dlouhodobějším pohledu. Takže to je jedna věc, já jen před odvoláním generála Randáka to samé, jo. Zase odvolal s tím, že dojde k nějaké rekonstrukci zpravodajských služeb, už to trvá víc jak půl roku, k ničemu nedošlo, ten stav je tam neúnosný, protože ta služba nemá ředitele. Takže takových podobných kroků i personálních bylo více."

Zdroj: ČT 24, 9.9.2007, Otázky Václava Moravce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…