Ministr Brabec z Bruselu: Schválili jsme pozici pro konferenci o ochraně klimatu v Paříži

19.09.2015 22:54

Rada pro životní prostředí dnes přijala závěry, které představují společnou pozici EU na mezinárodní klimatickou konferenci COP21, která se uskuteční na přelomu listopadu a prosince v Paříži. Českou republiku na Radě zastupoval ministr Richard Brabec.

Ministr Brabec z Bruselu: Schválili jsme pozici pro konferenci o ochraně klimatu v Paříži
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

„Česká republika přijaté závěry plně podporuje. Tyto závěry jsou důležitým signálem i pro mimoevropské partnery ve vyjednávání, že evropská osmadvacítka je připravena jet do Paříže s konstruktivní pozicí a bude usilovat o dojednání ambiciózní mezinárodní smlouvy, která nastaví systém pro snižování emisí skleníkových plynů jak pro vyspělé země, tak i pro státy s rozvíjející se ekonomikou. Současně je ale nutné, aby se země také adaptovaly na negativní dopady změny klimatu, což představuje další významný aspekt budoucí smlouvy o ochraně klimatu, včetně finančních otázek,“ prozradil po zasedání Rady EU pro životní prostředí ministr Brabec. Zároveň ocenil práci a snahu lucemburského předsednictví nalézt kompromisní znění, s nímž souhlasí všechny členské země EU.

Ministři pro životní prostředí zemí EU se sešli v Bruselu v mimořádném termínu, aby schválili mandát Evropské unie a jejích členských států pro vyjednávání nové mezinárodní smlouvy o ochraně klimatu po roce 2020. Ta má být přijata na přelomu listopadu a prosince na konferenci COP 21 v Paříži.

„Hlavním úkolem pařížské konference bude dojednat novou mezinárodní smlouvu o ochraně klimatu, která by měla začít platit od roku 2020. Nová smlouva má především stanovit cíle a systém hodnocení pro snižování emisí skleníkových plynů (mitigace) a také opatření pro přizpůsobování se změnám klimatu (adaptace). Důležitými prvky smlouvy budou také otázky financování či uplatňování technologií a budování kapacit v rozvojových státech,“ doplňuje Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na MŽP.

Na zasedání Rady ministři diskutovali především o dlouhodobém cíli EU pro snižování emisí skleníkových plynů, mechanismu pro navyšování redukčních cílů, který má být zakotvený v nové smlouvě o ochraně klimatu, či o otázkách spojených s financováním opatření na ochranu klimatu.

Před vlastním zasedáním Rady pro životní prostředí proběhla pod vedením ministra Richarda Brabce ještě koordinační schůzka ministrů životního prostředí zemí V4, Bulharska a Rumunska [1]. Vedle přípravy na pařížskou konferenci ministři projednali návrh revize systému obchodování s emisními povolenkami EU ETS, který Evropská komise představila v červenci letošního roku. Skupina V4, jíž Česká republika v současné době předsedá, především hledala priority, které by v projednávání návrhu mohla společně prosazovat.

Poznámky:

[1] Koordinační schůzku ministrů zemí V4+2 svolal a řídil český ministr s ohledem na české předsednictví Visegrádské skupině, které ČR převzala od Slovenska od 1. července 2015 do 30. června 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…