Ministr Havlíček: Přijímáme žádosti do nového programu COVID - Nepokryté náklady

20.04.2021 10:01

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) včera začalo přijímat žádosti do nového plošného kompenzačního programu COVID - Nepokryté náklady.

Ministr Havlíček: Přijímáme žádosti do nového programu COVID - Nepokryté náklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček

O dotaci mohou podnikatelé žádat prostřednictvím informačního systému AIS MPO, který znají z dřívějších programů, a to do 19. července. Program je alternativou kompenzace COVID - 2021, v níž příjem žádostí začal před týdnem.

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí

„V programu COVID – Nepokryté náklady mají podnikatelé nárok na náhradu 60 procent z neuhrazených nákladů, za 1. čtvrtletí tohoto roku. U obou programů je podmínkou pokles tržeb o alespoň 50 procent vůči loňskému nebo předloňskému roku, podle toho, co bude pro firmy výhodnější,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Na program máme připraveno šest miliard korun.“
„Vyplácet prostředky začneme okamžitě poté, co program získá notifikaci Evropské komise,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a zahraniční obchod Martina Tauberová. Pomoc se týká rozhodného období od 1. ledna 2021 do 31. března 2021. Výše podpory činí 60 % nepokrytých nákladů (ztráty), respektive 40 % pro podnikatele s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku ČR.

Program je určen pro podnikatele, kteří se za rozhodné období nachází ve ztrátě a prokáží pokles obratu během tohoto období oproti srovnávacímu období alespoň o 50 %. Jako srovnávací období si žadatel zvolí buď období od 1. ledna do 31. března 2019 nebo od 1. ledna do 31. března 2020. Podnikatelé, kteří zahájili činnost až po 1. lednu 2020, si jako srovnávací období mohou zvolit kterékoliv tři po sobě jdoucí měsíce v roce 2020.

Program COVID - Nepokryté náklady nelze kombinovat s programem COVID - 2021, ani s kompenzačním bonusem poskytovaným Ministerstvem financí. Podrobnosti o podpoře COVID – Nepokryté náklady jsou uvedeny na www.mpo.cz/naklady.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…