Ministr Herman: Jihomoravská metropole si mimořádný kulturní sál zaslouží

02.10.2016 17:31

Memorandum o spolupráci mezi Ministerstvem kultury, Jihomoravským krajem a statutárním městem Brnem při společném postupu při přípravě a realizaci výstavby Janáčkova kulturního centra v Brně podepsali v sobotu 1. října 2016 ministr kultury Daniel Herman, hejtman Michal Hašek a primátor Petr Vokřál přímo v prostorách na roku ulic Besední a Veselá, kde má v příštích letech centrum vzniknout.

Ministr Herman: Jihomoravská metropole si mimořádný kulturní sál zaslouží
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Celkové náklady se předpokládají ve výši 1,2 miliardy korun, Jihomoravský kraj se bude podílet částkou 100 milionů. Memorandum znamená jasný závazek všech subjektů na přípravě a realizaci projektu Janáčkova kulturního centra.

Podle ministra Daniela Hermana podpis memoranda jasně deklaruje vůli a připravenost všech tří signatářů projekt realizovat. "Jihomoravská metropole si takovýto mimořádný kulturní sál zaslouží, místo v srdci Brna pro něj je velice důstojné," uvedl Daniel Herman. Podle něj jde o tak velký projekt, který přesahuje možnosti financování jen od města nebo samostatně od ministerstva.

Účast kraje na budování Janáčkova kulturního centra podpořilo minulý týden krajské zastupitelstvo průřezovou podporou. „Vyvracíme tak jasně spekulace o údajné nekomunikaci kraje a města a údajné neschopnosti se dohodnout. Naopak, bereme model spolupráce stát-kraj-město jako velmi užitečný a inspirativní nejen pro Janáčkovo kulturní centrum nebo společné pořádání Grand Prix České republiky, ale i do budoucna například pro významnou sportovní infrastrukturu,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

"Je to poprvé, co se uzavírá smlouva na úrovni město, stát. Je to velký krok dopředu, je to zase přiblížení způsobu financování. Doufám, že vláda tyto finanční prostředky schválí," uvedl primátor Petr Vokřál.

Koncertní síň by mohla být hotová v roce 2020. Nyní se v místě na rohu ulic Besední a Veselá chystá stavba podzemních garáže, které jsou úvodní etapou Janáčkova kulturního centra.

V roce 2010 kvůli škrtům projekt na několik let „usnul“, další jednání se pak rozběhla v roce 2015. V květnu pak kraj od města Brna obdržel podklady, z nichž vyplývá:

1. stavbu Janáčkova kulturního centra bude zajišťovat společnost Brněnské komunikace, a.s.,

2. v roce 2016 by mělo proběhnout soutěžní kolo soutěže na dodavatele dokumentace pro stavební povolení a projektové dokumentace provedení stavby,

3. v roce 2017 se předpokládá zahájení stavebního řízení vč. vydání stavebního povolení a vyhlášení veřejné zakázky na zhotovitele stavby,

4. v roce 2018 se předpokládá zahájení stavby.

Předpokládané nároky na financování průběhu přípravy a realizace projektu
(v tis. Kč včetně 21% DPH)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče