Ministr Herman: Věřím, že rezort kultury napomůže rozvoji muzea biblí i rozšíření tak unikátní sbírky

16.07.2016 22:00

Ministr kultury Daniel Herman se tento týden v Nostickém paláci setkal se starostou města Jablunkova a poslankyní Pavlou Golasowskou.

Ministr Herman: Věřím, že rezort kultury napomůže rozvoji muzea biblí i rozšíření tak unikátní sbírky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Tématem jednání byl stav kulturních památek a otázky památkové péče v Jablunkově.

Město Jablunkov leží v okrese Frýdek-Místek a je nejvýchodnějším městem v České republice. Má takřka 6000 obyvatel.

„Dominantami našeho města jsou nejen historické náměstí s kašnou a barokní sochou Immaculaty z roku 1655 a slavným Piastovským knížecím domem, renesanční farní kostel Božího těla z roku 1620 přestavěný v novogotickém slohu či krásná budova radnice z roku 1905, ale také Starý klášter se zachovanými klenbami z roku 1861 či novější klášter z roku 1928,“ uvedl starosta města Jiří Hamrozi.

Daniel Herman se zajímal o stav památek i kulturní život ve městě a probíral s panem starostou a poslankyní Pavlou Golasowskou možnosti, jak může Ministerstvo kultury městu v této oblasti pomoci.

Diskutující se dohodli, že Ministerstvo kultury prověří možnost spolupráce s Městským úřadem v Jablunkově v konkrétním případě – ve Starém klášteře má město zájem o zachování a následný rozvoj dosud soukromého muzea biblí. Soukromý provozovatel vlastní na 5000 výtisků této nejčtenější knihy světa. Samospráva by chtěla tomuto sběrateli pomoci se zřízením muzea, které by spravovalo či podporovalo alespoň částečně město. Ministr kultury krom jiného řekl: „Velice rád se do soukromého muzea biblí k panu sběrateli přijedu podívat; věřím, že resort kultury napomůže rozvoji tohoto muzea i rozšíření tak unikátní sbírky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby