Ministr Jurečka: Konečně začal fungovat systém darování jídla potravinovým bankám

15.01.2015 19:49

Ministr zemědělství Marian Jurečka vyjádřil radost nad faktem, že se podařilo systémově rozjet podporu darování přebytečných potravin pro potravinové banky.

Ministr Jurečka: Konečně začal fungovat systém darování jídla potravinovým bankám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Objem takto předávaného jídla v posledních měsících narůstá, jak uvedla předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová v rozhovoru pro Deník.cz.

Podle Doušové na tom má největší zásluhu právě ministr zemědělství Jurečka, který už v září pozval představitele potravinových bank ke kulatému stolu. V jeho rámci se řešila otázka, jak by bylo možné snížit plýtvání s potravinami a zároveň těmto bankám pomoci. Zástupci potravinových bank ministrovi přiblížili zásadní problémy, které omezují jejich činnost. Na toto společné setkání Jurečka zároveň pozval i zástupce z finančního ředitelství a v horizontu několika dní začal jednat. Výsledkem bylo přijetí konkrétních legislativních opatření. U potravin darovaných potravinovým bankám je díky tomu možné v daných případech stanovit základ daně z přidané hodnoty v minimální hodnotě, která se blíží nule, případně je nulová.

„Jsem moc rád, že se po letech nečinnosti konečně podařilo dotáhnout celou věc do konce a systém začal fungovat. Snad to přispěje ke snižování plýtvání s potravinami, které ve vyspělém světě dosahuje obrovských rozměrů a jídlo se dostane k potřebným lidem,“ řekl ministr Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.