Ministr Jurečka: Ministerstvo nakupuje pro celý resort centrálně. Šetří tím miliony

10.08.2016 5:31

Ministerstvo zemědělství pokračuje v obnově vozového parku pro celý rezort. Díky centralizovanému zadávání zakázek tak letos ušetřilo už 170 milionů korun. Podařilo se snížit i cenu mobilních telekomunikačních služeb, MZe i další rezortní organizace šetří také prostřednictvím otevřeného zadávání veřejných zakázek.

Ministr Jurečka: Ministerstvo nakupuje pro celý resort centrálně. Šetří tím miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Transparentní zadávání veřejných zakázek a centralizované nákupy se nám osvědčily a budeme v nich pokračovat. Pokud nakupujeme nejen pro Ministerstvo, ale i pro rezortní organizace, daří se nám snižovat cenu a ušetřit. Letos to je například 170 milionů při obnově vozového parku,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství a jeho podřízené organizace postupně obměňují svá vozidla. V letošním roce jich MZe a Lesy ČR vysoutěžily 1206 za 516 milionů korun (včetně DPH). Centrálním nákupem se přitom podařilo původní cenu snížit o 170 milionů korun. Auta rezort nakoupí postupně do konce roku 2018.

Ministerstvo zemědělství se také dohodlo s telefonním operátorem na nižší částce za neomezené volání, nyní tak platí 50 korun měsíčně za jedno telefonní číslo. To je suma o téměř dvě třetiny nižší, než jakou MZe platilo v předchozích letech.

Formou elektronické aukce bude rovněž hodnocena veřejná zakázka na kancelářské potřeby pro celý rezort. „Tržní cena by byla zhruba devadesát milionů korun, ale díky elektronickému zadání předpokládáme úsporu přibližně pětadvacet procent z této částky,“ uvedl ministr Jurečka.

Soutěžení v otevřených řízeních využívají i jednotlivé rezortní organizace. Například Povodí Moravy tak při protipovodňových stavbách uspořilo až 50 % nákladů. Konkrétně při budování protipovodňových opatření na nábřeží Dr. Edvarda Beneše v Přerově snížilo předpokládanou cenu přibližně 25 milionů korun na zhruba 13 milionů.

Od roku 2014 do poloviny letošního roku Ministerstvo zemědělství (ústředí), Lesy ČR a Státní zemědělský intervenční fond ušetřily celkem 1,8 miliardy korun, z toho MZe 743 milionů, Lesy ČR 363 milionů a SZIF 733 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi