Ministr Jurečka: Obchod se závadným medem běžel nějakou dobu, což ukazuje na systémové selhání

09.12.2015 22:34

Otevřený dopis ministra zemědělství Mariana Jurečky ČSV a všem včelařům k jejich X. sjezdu

Ministr Jurečka: Obchod se závadným medem běžel nějakou dobu, což ukazuje na systémové selhání
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Vážení členové Českého svazu včelařů, milé včelařky, vážení včelaři,

úvodem svého dopisu Vám chci poděkovat za Vaši záslužnou a nenahraditelnou činnost, kterou vykonáváte ve prospěch celé společnosti i pestrosti přírody tím, že chováte včely. Je to zejména opylovací úloha včelstev, která je klíčová pro zemědělský sektor, a která téměř nesnese srovnání s čímkoliv dalším. Za to vám patří mé upřímné díky.

Snažím se ve své pozici ministra zemědělství ČR o podporu všech oblastí, které jsou nezbytné pro krajinu, pro zemědělský sektor, pro tuto zemi a jsem hrdý na každého, kdo svou práci v zemědělském sektoru dělá dobře, úspěšně a s nadšením. A jsem připraven Vám v tom pomáhat.

Hluboce mnou otřásla zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy o kolosálním a dosud nevídaném rozměru kauzy antibiotik v medu od společnosti Včelpo s.r.o (dále jen „Včelpo“). Podle posledních zveřejněných informací probíhal obchod s takto závadným medem již nějakou dobu, což ukazuje, že se nejedná o pochybení jednotlivce, ale systémové a dlouhodobé selhání jak vedení společnosti Včelpo, tak i dozorových orgánů Českého svazu včelařů, z.s.(dále jen “ČSV“), který je 100% vlastníkem této společnosti.

Je to zarážející zejména s ohledem na skutečnost, že před několika měsíci byla téže společnosti odebrána možnost jeden z produktů označovat značkou Klasa pro pochybení spočívající v nedodržení povinnosti mít v produktu výhradně med českého původu. Je zjevné, že se společnost Včelpo nepoučila, ale navzdory tomuto radikálnímu kroku ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu se dopustila flagrantního porušení dalších právních norem a vrhla na český trh přinejmenším desítky tun potraviny, která je nezpůsobilá ke konzumaci. Tento problém poškozuje nejen Včelpo a ČSV, ale včelaře jako komunitu staví v očích veřejnosti mezi nepoctivé. Je jen slabou útěchou, že následné kontroly Státní veterinární správy u několika desítek českých včelařů dosud dopadly na výbornou a antibiotika se v domácí produkci neprokázala. A za to jsem všem odpovědným včelařům vděčný.

Jak jsem veřejně deklaroval, nestavím se a nechci se stavět k podpoře včelařství zády. Naopak, rád přispěji k rozvoji tohoto zemědělského odvětví, ale k tomu potřebuji na druhé straně kompetentního a odpovědného partnera, kterému mohu věřit. Nefunkčnost vnitřních kontrolních mechanismů v ČSV, které umožnily vznik „antibiotikové kauzy“, otřásla mojí důvěrou.

V souvislosti s blížícím se X. sjezdem Českého svazu včelařů mějte prosím důsledky i příčiny této kauzy na vědomí a zvažte další postup nejen v tomto případu, ale i fungování svazu jako celku. Věřím, že delegáti volebního sjezdu Českého svazu včelařů chápou vážnost této situace a po volbách dají zvolenému vedení ČSV jasné zadání úkolů do dalšího období. Postup ČSV bude pak pro mne jasným signálem.

Na závěr tohoto dopisu chci Vám popřát hodně zdaru a úspěšný sjezd, na jehož výsledek budu netrpělivě čekat.

S pozdravem Marian Jurečka

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…