Ministr Mládek: Chceme zapojit české firmy do procesu rekonstrukce ukrajinské ekonomiky

17.02.2015 12:21

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odletěl na pracovní cestu do Kyjeva, kde se setká se svými resortními protějšky.

Ministr Mládek: Chceme zapojit české firmy do procesu rekonstrukce ukrajinské ekonomiky
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Na programu bude jednání o aktuálních tématech česko-ukrajinské hospodářské spolupráce. Ministr Mládek je prvním členem české vlády, který navštíví Ukrajinu po čtvrtečním Minském summitu.

Ministr Jan Mládek se na pracovní cestě setká s ministrem ekonomického rozvoje a obchodu Ukrajiny Aivarasem Abromavičiusem, ministrem infrastruktury Andrijem Pyvovarskym a ministrem energetiky Volodymyrem Demčyšynem. Mezi hlavními tématy, o kterých chce diskutovat, budou zejména otázky obchodu, vzájemné hospodářské spolupráce a energetiky. Ministr hodlá se svými partnery projednat způsob, jak zastavit propad českého vývozu na Ukrajinu a jak zapojit české firmy do procesu rekonstrukce ukrajinské ekonomiky. Napomoci by mohlo obnovení smíšené mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci, o němž bude také jednat.

"Má návštěva nemá pouze symbolický charakter a určitě se neomezí jen na projev připravenosti pomoci při obnově a modernizaci Ukrajiny a při realizaci nezbytných ekonomických reforem.  Mým cílem je seznámit se se situací na místě a ujistit se, že i nadále můžeme počítat s Ukrajinou jako spolehlivou tranzitní zemi pro přepravu ropy a zemního plynu. Chci také hledat konkrétní možnosti, jak vrátit české podniky na ukrajinský trh. V neposlední řadě hodlám upozornit rovněž na některé problémové otázky, které se týkají dříve realizovaných podnikatelských projektů na Ukrajině, a budu žádat o součinnost při hledání jejich řešení,"řekl k cestě ministr Mládek.

Ministr se během cesty setká i s poradcem premiéra Ukrajiny pro stabilizaci exportu Valerijem Piatnickym a poslankyní Parlamentu Ukrajiny Oksanou Prodan.

„Chci, abychom naši vzájemnou dvoustrannou spolupráci zasadili do širšího kontextu aktuálních vztahů Evropské unie a Ukrajiny a posoudili konkrétní aspekty realizace dohody o prohloubené a komplexní zóně volného obchodu,“ uvedl ministr.

O stavu podnikatelského prostředí na Ukrajině bude Jan Mládek hovořit s prezidentem Ukrajinského svazu průmyslníků a podnikatelů Anatolijem Kynachem.  S ohledem na obsah jednání ministra na cestě do Kyjeva doprovodí zástupci ČEB, EGAP a Komory pro hospodářské styky se Společenstvím nezávislých států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…