Ministr Pelikán: Hlavní je, aby už úprava exekucí byla. Je jedno, kdo si odnese body a slávu

13.03.2015 13:43

Novým ministrem spravedlnosti je Robert Pelikán

Ministr Pelikán: Hlavní je, aby už úprava exekucí byla. Je jedno, kdo si odnese body a slávu
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Novým ministrem spravedlnosti je od čtvrtečního dne Robert Pelikán. V dopoledních hodinách jej na Pražském hradě jmenoval prezident republiky Miloš Zeman. Do úřadu Roberta Pelikána následně uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Společně poté na tiskovém brífinku představili priority ministerstva pro nadcházející období. Patří mezi ně zejména regulace exekucí a  byznysu s  dluhy, posílení transparentnosti insolvenčních řízení, reforma vězeňství a rychlejší a efektivnější soudnictví s posílením prvků jeho elektronizace.

Předseda vlády považuje za výhodu, že se nový ministr nemusí seznamovat s problematikou rezortu, protože ji ze svého dosavadního působení v pozici prvního náměstka dobře zná. Po dnešním setkání premiér ocenil, že ministerstvo pokročilo v plnění legislativního plánu a důležité novely a zákony již budou v dohledné době odeslány do vlády.

Konkrétně se jedná o novelizaci občanského zákoníku a nový zákon o státním zastupitelství, který by měl po jednáních s nejvyšším státním zástupcem odejít do vlády v dubnu tohoto roku. K aktuálním ministerským prioritám premiér ve shodě s ministrem spravedlnosti řadí dořešení dohody vlády se soudci ohledně dorovnání jejich platů. Z dlouhodobějších úkolů je to potom komplexní reforma vězeňství, jejíž součástí by mělo být i zavedení systému elektronické kontroly - tzv. náramků, jež mohou přispět k humanizaci a snížení nákladů pro výkon trestů.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se chce intenzivně zaměřit zejména na úpravu oblasti exekucí a „obchodu s lidskou chudobou“. Podle něj není příliš důležité, zda se změny podaří prosadit již nyní prostřednictvím dílčích poslaneckých návrhů, které v zásadě čerpají z rozsáhlejší novelizace exekučního řádu, jež ministerstvo připravuje. „Hlavní je, aby už to bylo, a je jedno, kdo si odnese body a slávu,“ uvedl k nutnosti regulace exekucí ministr Pelikán.

Mezi priority nového ministra patří také „nesmlouvavý, trvalý a dlouhodobý boj s insolvenčními mafiemi“ a samozřejmě snaha o návrat důvěry veřejnosti v justici.        

Co se týče nového vedení legislativního a justičního úseku Ministerstva spravedlnosti, na této pozici Roberta Pelikána nahradí dosavadní vrchní ředitel legislativní sekce Michal Franěk. Pozice prvního náměstka obsazena nebude, protože ji nepředpokládá ani zákon o státní službě.  

JUDr. Robert Pelikán, Ph.D. (* 18. 10. 1979)

Absolvent Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, v letech 2003 až 2008 advokátní koncipient a následně advokát, nejprve v advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný a spol., později v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters;  od 2008 do 2014 byl společníkem AK Vrána & Pelikán.  Absolvent půlroční odborné stáže u Tribunálu Evropské unie v Lucemburku. Advokátní zkoušky složil v roce 2007, po vstupu do veřejné správy si však nechal výkon advokacie pozastavit a prodal i svůj podíl v AK Vrána & Pelikán. Jako advokát zastupoval řadu významných tuzemských i nadnárodních společností, zároveň ale například rodinu chlapce, kterému v roce 2009 amputoval eskalátor v pražském metru tři prsty; hájil také město Karlovy Vary ve sporu se skupinou společností o vlastnictví sportovně kulturního centra KV Arena či Richarda Frištenského (syna legendárního českého zápasníka), křivě obviněného z napadení městského strážníka.

Robert Pelikán se dlouhodobě věnuje civilnímu a obchodnímu právu, především problematice obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. Od roku 2004 působí na katedře občanského práva a od roku 2012 také přednáší a vede semináře na katedře obchodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Pravidelně publikuje v odborných časopisech, přednáší a vystupuje na odborných konferencích. Je autorem dvoudílného komentáře k zákonu o přeměnách (Zákon o přeměnách obchodních společností a družstev, § 1-179 / 1. díl a §180-389 /2. díl,  Leges, 2010), monografie k otázkám právní subjektivity (Právní subjektivita, Wolters Kluwer, 2012) a je spoluautorem komentáře k novému občanskému zákoníku (Občanský zákoník - Komentář - Svazek 1,6 V: relativní majetková práva 1. část, Wolters Kluwer, 2014).

Po volbách v roce 2014 nastoupil na ministerstvo financí, kde působil jako ředitel právní sekce; na ministerstvo spravedlnosti do pozice 1. náměstka byl jmenován 3. června 2014.  Po demisi H. Válkové byl 12. března 2015 ustanoven v pořadí patnáctým ministrem spravedlnosti České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…