Ministr Pelikán: Právo nemůže být soudcem jen vykonáváno, ale také žito

28.04.2015 19:31

Konferenci o etice jednání soudců zahájil v Praze ministr spravedlnosti Robert Pelikán společně s velvyslancem USA Andrew Schapirem. Ministr i velvyslanec ve svých úvodních vystoupeních zdůraznili, že věrohodnost a morální autorita soudců záleží nejenom na kvalitním výkonu soudcovské funkce, ale také na morálním aspektu chování soudců ve všech oblastech jejich života.

Ministr Pelikán: Právo nemůže být soudcem jen vykonáváno, ale také žito
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

„Zákonnost a mravnost jsou dvě věci a veřejnost od výkonu práva očekává více než jen dodržování zákonů. Lidé, kteří stanou před soudcem, mají právo na to, aby nebyl ani nejmenší stín pochybností o nestrannosti rozhodování soudce“, řekl na úvod ministr Pelikán. „Neznamená to, že se má soudce například vyhýbat setkáním s lidmi mimo výkon své profese, ale vždy to musí být setkání otevřená s důrazem na zjevnost nestrannosti. Soudce musí sám sobě klást omezení,“ dodal Robert Pelikán.

Velvyslanec Andrew Schapiro připomněl dlouholetou spolupráci mezi velvyslanectvím USA a českou justicí v oblasti posilování nezávislosti soudců a vytváření etických standardů. Podle amerického velvyslance se jedná o zásadní téma, protože soudci musí ctít i morálku a etiku. „V mé zemi je justice postavena na přísných etických základech. Soudce může vykonávat i jiné aktivity, ale vždy se musí jednat o činnosti, které nesnižují jeho důvěryhodnost a nestrannost v soudním rozhodování. Není snadné takové jednání v běžném občanském životě dodržovat, proto jsem velice rád, že o tématu, kterému je v mé zemi přikládán velký význam, otevřeně hovoříte,“ uvedl Andrew Schapiro.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán již po svém nástupu do funkce zdůraznil, že soudcovské nezávislosti, morální integritě a nevhodnosti určitých aktivit pro soudcovský stav přikládá velký význam. Soudci by například neměli být tvůrci zákonů, ale měli by je aplikovat v soudní praxi s tím, že mohou případné nedostatky v psaném zákoně korigovat svým rozhodnutím směřujícím k výkonu obecné spravedlnosti. „Ministerstvo spravedlnosti má snahu omezovat účast soudců na legislativní činnosti a apeluji na soudce, aby toto naše směřování akceptovali,“ zakončil svůj příspěvek ministr spravedlnosti.

Konference se konala v Americkém centru v Praze. Velvyslanectví Spojených států amerických dlouhodobě podporuje snahu o zvyšování úrovně morální integrity soudcovského stavu v ČR. Jednání se zúčastnila také prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, soudci ze soudů vyššího stupně a státní zástupci z Vrchního státního zastupitelství v Praze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…