Ministr Pilný: Hrát si s cenou piva a říkat, že možná bude levnější, je populismus nejhoršího zrna

08.06.2017 13:36

Projev na 57. schůzi sněmovny 8. června 2017 k Návrhu poslanců Zbyňka Stanjury, Jany Černochové, Petra Fialy, Ivana Adamce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních:

Ministr Pilný: Hrát si s cenou piva a říkat, že možná bude levnější, je populismus nejhoršího zrna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Jsme často kritizováni opozicí při sestavování státního rozpočtu, že nezbývají peníze na investice.

Po přijetí tohoto zákona bude negativní rozpočtový dopad na inkaso spotřební daně z piva 800 milionů. Ptám se tedy, kde je ta investice? Nemohu se teď vyjadřovat k tomu, jestli pozměňující návrh opravil tu neslučitelnost právem EU, protože ho prostě nemám k dispozici a mohu jenom spekulovat, že tomu tak je nebo není. Já vůbec nechápu, proč ten návrh je podán. Návrh plošně snižuje sazby spotřební daně z piva pro výrobce a toto zvýhodnění ale vůbec neskýtá jistotu promítnutí do cen jak pro restaurace, tak pro případného konečného spotřebitele.

Takže on se nedá označit ani za populistický, i když populistický je. A hrát si s cenou piva a mluvit o tom, že možná pivo budeme mít levnější, je opravdu populismus toho nejhoršího zrna. A pak tedy nemá smysl se bavit o investičních výdajích, i když státní rozpočet dostane další pecku. Navrhované snížení základní spotřební daně z piva z 32 korun na hektolitr a hmotnostní procento extraktů původní mladiny by znamenalo snížení spotřební daně na jednom půllitru desetistupňového piva ze současných 1,60 na 1,34. To znamená, že při zachování základní sazby daně z přidané hodnoty by nastala celková úspora na půl litru piva - (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pane ministře, já se velmi omlouvám, ale poprosím naše kolegy, aby snížili hladinu hluku. Vás poprosím, klidně si na ně zakřičte více. Děkuji.

Ministr financí ČR Ivan Pilný: Bez ohledu na to, zda se jedná o lahvové nebo točené pivo. Je to cca o 0,30 haléřů. Odhadovaný negativní rozpočet na inkaso spotřební daně z piva je 800 milionů. Navíc vysíláme opravdu nežádoucí signál o jisté politické vůli snižovat i sazby spotřebních daní jiných komodit, jako jsou např. líh, minerální olej a cigarety. Ministerstvo financí s tím má zásadní problém. Je to zásah do rozpočtu ve výši 800 milionů - je naprosto populistický. Je to prostě hra s cenou piva.

Proto podávám návrh na zamítnutí tohoto zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.