Ministr Stropnický: Dějiny, to nejsou pouze historická fakta, ale především osudy lidí

04.12.2015 20:04

Českoslovenští legionáři mají pomník v Japonsku.

Ministr Stropnický: Dějiny, to nejsou pouze historická fakta, ale především osudy lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický odhalil pomník československých legionářů v japonském hlavním městě Tokiu. Hrob na hřbitově Fuchu připomíná pětici legionářů (čtyř Čechů a jednoho Slováka), kteří zahynuli v japonských nemocnicích nebo na lodi při návratu do samostatné vlasti v letech 1918 a 1919.

„Dějiny, to nejsou pouze historická fakta, ale především osudy lidí. O některých vycházejí obsáhlé vědecké monografie, jsou po nich pojmenovávány ulice a náměstí, po jiných zůstaly jen nápisy na válečných hrobech. Dovolte mi, abych osobně poděkoval všem, kteří se zasadili o to, aby jména pěti z nich, kteří stáli u počátků československé státnosti, byla vrácena historii našeho státu,“ řekl při odhalení památníku ministr obrany Martin Stropnický.

Velvyslanec Slovenska Michal Kottman připomněl, že vojáky v Japonsku tehdy osobně navštívil generál Milan Rastislav Štefánik.

Čtyři českoslovenští legionáři byli původně pohřbeni ve společném hrobě na hřbitově Aoyama. Pomník ve 20. letech minulého století několikrát poničilo zemětřesení. Po druhé světové válce mu už československé úřady nevěnovaly žádnou pozornost.

V rámci úprav hřbitova byly v roce 1999 ostatky zpopelněny a převezeny na katolický hřbitov Fuchu na okraji Tokia. Českému zastupitelskému úřadu se podařilo v roce 2012 místo uložení ostatků lokalizovat. Spolupráce s Odborem pro válečné veterány Ministerstva obrany a Vojenským historickým ústavem vyústila v postavení nového pomníku na tomto místě. Jeho autorem je akademický malíř Pavel Holý z VHÚ.

„Kromě čtyř legionářů je na něm připomenut také pátý, který zemřel na lodi Liverpool Maru při návratu do vlasti a byl pohřben v japonském přístavu Karatsu v červenci 1919,“ dodává ředitel Vojenského historického ústavu plukovník Aleš Knížek.

Seznam pohřbených legionářů a další detail pomníku najdete v evidenci válečných hrobů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice