Ministr Stropnický: Těchonín zůstane pojistkou pro případ krizové situace

21.08.2015 6:24

Ve čtvrtek 20. srpna vláda České republiky vyslovila veřejný zájem na zachování Centra biologické ochrany Těchonín a jeho zdravotnického zařízení - specializované infekční nemocnice ve struktuře ministerstva obrany.

Ministr Stropnický: Těchonín zůstane pojistkou pro případ krizové situace
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„V době nepředvídatelných epidemií a velkého nárůstu migrace je existence podobného zařízení naprosto opodstatněná. Těchonín se svými unikátními schopnostmi a vybavením zůstane důležitou pojistkou pro případ krizové situace,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Vláda tak zohlednila jak unikátní vybavení a možnosti Centra biologické ochrany při řešení mimořádných událostí a krizových situací s možnými závažnými epidemiologickými dopady na civilní obyvatelstvo, tak i řadu opatření, které ministerstvo obrany ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví při rozvoji Centra a jeho začlenění do systému ochrany obyvatelstva úspěšně realizovalo.

Náklady na provoz se podařilo snížit na polovinu

Centrum biologické ochrany Těchonín účelně doplňuje kapacity zdravotnických zařízení obdobného typu a ministerstvo obrany bude jeho schopnosti ve spolupráci zejména s ministerstvem zdravotnictví nadále rozvíjet.

Náklady na roční provoz CBO se podařilo v roce 2014 z dřívějších cca 110 milionů korun snížit na polovinu. Resort obrany toho dosáhl ukončením outsourcingu některých služeb, které nyní zajišťuje prostřednictvím vlastní příspěvkové organizace Armádní servisní.

Centrum biologické ochrany

CBO v sobě kombinuje funkce výzkumného pracoviště a speciálního zdravotnického zařízení. Centrum má 28 lůžek nejvyšší úrovně biologické bezpečnosti (tento počet je možné navýšit až na 42), karanténu může poskytnout až stovce lidí. Mimo jiné slouží k provádění obranného biologického výzkumu, výcviku či školení pro potřeby Armády ČR, NATO i civilní sféry. Ročně projde CBO více než 1000 vojáků vracejících se z misí v epidemiologicky rizikových oblastech, u kterých je zde prováděno karanténní vyšetření. Do výstavby komplexu CBO bylo od roku 2001 investováno 1,75 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…