Ministr Ťok: Úprava definice letiště přinese závažné problémy

07.09.2016 20:20

Projev na 49. schůzi sněmovny 7. září 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o civilním letectví o živnostenském podnikání.

Ministr Ťok: Úprava definice letiště přinese závažné problémy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Na setkání do Pardubic přijel také ministr dopravy Dan Ťok

Předmětem projednávání je vládní návrh novely zákona o civilním letectví, jehož primárním cílem je provést adaptační opatření ve vztahu k přímo použitelným předpisům EU v oblasti pravidel a postupů pro zavedení provozních omezení ke snížení hluku na letištích, hlášení událostí v civilním letectví a průkazů způsobilosti a osvědčování řídících letového provozu, a tím splnit závazky, které České republice plynou z jejího členství v EU. Příslušná adaptační opatření ve vztahu k relevantním přímo použitelným předpisům EU měla být přijata již v minulém roce, v případě jednoho nařízení pak musí být přijata do června tohoto roku.

K návrhu zákona byly uplatněny pozměňovací návrhy, k nimž zaujalo jak Ministerstvo dopravy, tak hospodářský výbor Poslanecké sněmovny souhlasné stanovisko. Jde jednak o pozměňovací návrhy podané panem zpravodajem Snopkem, které byly zpracovány ve spolupráci s Ministerstvem dopravy a které zpřesňují stávající právní úpravu nebo míří ke zlepšení stávající správní praxe, jednak o pozměňovací návrh poslance Adamce, který zvyšuje hranici maximální vzletové hmotnosti u modelu letadla nespadajícího pod působnost pravidel platných pro letadla.

K pozměňovacím návrhům uplatněným zpravodajem obsahujícím jednak novou komplexní úpravu provozování letišť, jednak možnost vykonávat činnost výkonných letců coby činnosti samostatně výdělečnou, zaujalo jak Ministerstvo dopravy, tak hospodářský výbor negativní stanovisko.

K návrhu zákona byly dále ze strany poslance Klašky uplatněny pozměňovací návrhy týkající se provozování letiště a úpravy zákonné definice letecké stavby a letiště. K těmto pozměňovacím návrhům zaujal hospodářský výbor pozitivní stanovisko, zatímco Ministerstvo dopravy k nim zaujalo a i nadále zaujímá stanovisko negativní. Na tomto místě a v těchto souvislostech musím zopakovat, že i nadále s těmito pozměňovacími návrhy Ministerstvo dopravy nesouhlasí, a považuji za nutné uvést, že přijetí těchto návrhů by vedlo k extrémní praktické komplikaci při zajišťování provozní bezpečnosti letišť a jejich ochrany před terorismem.

Již samotná navrhovaná úprava definice letiště přinese tak závažné problémy. Na rozdíl od stávající právní úpravy nebude pod letiště již možné zahrnout pozemky, na kterých není umístěna žádná letecká stavba nebo její součást, což ve skutečnosti povede k podstatnému územnímu zúžení prostoru letiště. V území, které pod definici letiště nebude možné zahrnout, tak v důsledku toho bude problematické zajistit provozně technickou bezpečnost a ochranu letišť před terorismem. Navrhovaná úprava ustanovení, podle kterého se povolení provozovat letiště vydá přednostně žadateli, který prokáže, že je vlastníkem nadpoloviční většiny výměry letištních pozemků, by umožnila takovému žadateli získat toto povolení na úkor stávajícího provozovatele, který jinak splňuje veškeré podmínky pro vydání povolení provozovat letiště, a to aniž by nový provozovatel musel vypořádat své vztahy ke zbývající části výměry letištních pozemků. Taková právní úprava je nedůvodná, nezajišťuje ochranu práv vlastníků, v tomto ohledu nesplňuje dlouhodobý požadavek veřejné ochránkyně práv, která z důvodu ústavně právní ochrany vlastnického práva opakovaně vyzývá k řešení majetkoprávních vztahů na letištích, ani zachování stability provozu na letištích v ČR a přináší vážná bezpečnostní rizika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…