Ministryně Schillerová: Vytváříme obcím i dodatečný polštář pro další investice

13.08.2020 16:04

Ministerstvo financí uvolnilo kompenzační bonus obcím v celkové výši 13,4 mld. Kč. Peníze budou obcím převedeny prostřednictvím krajů, obce je na svých účtech mohou očekávat v polovině srpna.

Ministryně Schillerová: Vytváříme obcím i dodatečný polštář pro další investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

Jednorázový příspěvek ve výši 1250 Kč na obyvatele je obcím poskytnut na základě novely o kompenzačním bonusu, která nabyla účinnosti v pátek 7. srpna. Novela dále umožňuje lidem pracujícím na pojištěnou dohodu žádat o státní pomoc.

Příspěvky mají obcím kompenzovat propad daňových příjmů související s vyplácením státní pomoci pro živnostníky a společníky malých s.r.o. Živnostníkům a společníkům malých s.r.o. dosud na účty dorazilo 21,8 mld. Kč. „Chceme podat více než 6250 obcím v Česku pomocnou ruku a kompenzovat jim výpadek spojený s výplatou státní pomoci. Ta z logiky sdílených daní musela jít nejen ze státního rozpočtu, ale i z rozpočtů samospráv. Celkem poskytnutá částka 13,4 miliardy korun navíc dalece přesahuje reálný výpadek obcí odhadovaný na 5,5 miliardy. Vytváříme jim tím tedy i dodatečný polštář pro další investice, které nyní naše ekonomika potřebuje,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36731 lidí

Peníze odešly krajům z Ministerstva financí v pondělí 10. srpna 2020, ty mají následně podle zákona pět pracovních dní na jejich převod obcím. „Nevyužijeme zákonnou 60 denní lhůtu a peníze obcím pošleme ještě dnes, tedy druhý pracovní den po nabytí účinnosti novely. Očekávám, že nejpozději do půlky srpna tak obce budou mít peníze na svých účtech. A že svými investicemi podpoří stát v nastartování české ekonomiky,“ doplnila Schillerová.

Státní kompenzace je podle ministryně financí mířená na všechny obce a města, ale nejvíce má pomoci nejmenším obcím. Podle údajů statistického úřadu má asi 80 % všech obcí u nás do tisícovky obyvatel. Mediánová velikost české obce dosahuje dokonce jen 382 obyvatel. „Právě malým obcím chceme v krizi pomoci především. Logicky nemají tak vysoké finanční rezervy a jsou tak z pohledu současné krize zranitelnější,“ vysvětlila Schillerová a dodala: „Obec u nás průměrně čítá 1635 obyvatel. Se schválenou výší příspěvku 1250 korun na hlavu si taková obec přijde na více než 2 miliony korun.“

Vedle jednorázového kompenzačního příspěvku vláda přistoupila i k masivnímu posílení dotačních titulů pro obce. Ministerstvo financí navýšilo program na opravy škol a školek v obcích z 300 mil. Kč na 3,4 mld. Kč. Dalších 960 mil. Kč poputuje na opravy objektů či bytů v majetku obcí. O 2 mld. Kč pak vláda posílila program na financování připravených vodohospodářských projektů obcí realizovaných prostřednictvím Státního fondu životního prostředí a dalšími 2,6 mld. Kč podpořila projekty vodního hospodářství financované z kapitoly Ministerstva zemědělství. Na podporu regionů, lázeňství a cestovního ruchu půjde dalších 4,8 mld. Kč. Z této částky směřuje celkem 3,8 mld. Kč například na národní programy Podpora rozvoje regionů, Podpora revitalizace území, Podpora bydlení či Národní program podpory cestovního ruchu v regionech. Na podporu lázeňství, které bylo výrazně zasaženo epidemií, půjde navíc 1 mld. Kč. A státní pomoc se dostane i krajům. V letošním roce získají 6 mld. Kč na investice do silnic druhé a třetí třídy, stejnou částku pak obdrží i v roce 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

16:21 Ministr Válek: Cílem zákona je především dostat léky k pacientům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech