Ministryně Šlechtová: Klienti cestovních kanceláří musí být chráněni

31.10.2014 7:25

Vyšší ochrana spotřebitele v případě úpadku cestovní kanceláře, zamezení podvodného jednání některých cestovek, zpřesnění podmínek pro pojištění záruk v případě úpadku. To vše obsahuje novela vládního návrhu zákona, kterou ve středu v prvním čtení projednali poslanci.

Ministryně Šlechtová: Klienti cestovních kanceláří musí být chráněni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Jsem ráda, že dnes novela prošla prvním čtením a pevně věřím, že se jí i přes několik otevřených otázek podaří prosadit. Nicméně jsem připravena například o zachování limitů pro cestovní pojištění nebo o rozsahu informací, které budou MMR cestovními kancelářemi poskytovány, zcela otevřeně jednat. Pro mě osobně je ale naprosto prioritní, aby spotřebitelé v této zemi byli opravdu účinně chránění,“ dodala ministryně.

Novela chce co nejdříve zlepšit podmínky informovanosti klientů cestovních kanceláří a zároveň posílit jejich ochranu. U zájezdů prodávaných prostřednictvím cestovních agentur bude muset být vždy jasně uvedeno, která cestovní kancelář je organizátorem zájezdu. To se dnes v některých případech lidé dozvídají dokonce až na místě pobytu.

V zájmu klientů novela obsahuje také návrh, aby do povinného pojištění proti úpadku cestovní kanceláře byly zahrnuty i takzvané vouchery nebo dárkové poukazy. V případě, že se předem zakoupený zájezd neuskuteční, musí mít klient garanci, že vždy dostane své peníze zpět.

V neposlední řadě novela řeší také zavedení správního trestání a sankcí pro nepoctivé cestovní kanceláře nebo agentury.

Návrh textu novely přitom není ničím zcela novým. Je téměř totožný s tím, který byl schválen vládou již v minulém roce, ale kvůli jejímu rozpuštění už se nedočkal druhého čtení. Tentokrát by účinnost zákona mohla nastat nejpozději k 1. 4. 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace