Ministryně Šlechtová: Z eurofondů nedočerpáme více než loni

09.01.2015 21:18

Česko letos nedočerpá z evropských fondů podstatně víc prostředků než loni, kdy to bylo devět miliard korun. Na tiskové konferenci ke 100 dnům ve funkci to uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Odhad nedočerpané částky ministerstvo sdělí vládě na přelomu ledna a února.

Ministryně Šlechtová: Z eurofondů nedočerpáme více než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

"Osobně očekávám, že za rok 2015 ta částka bude mnohem vyšší. To číslo, respektive odhad sdělím ve vládním materiálu, který bude připraven na přelomu ledna a února," uvedla Šlechtová. Konkrétní údaj bude vycházet z analýzy loňského roku a z podkladů, které předložily řídící orgány jednotlivých programů. Některé jsou podle ministryně příliš optimistické, připravuje proto pro vládu i pesimistickou variantu, kdy některé položky mohou stoupnout z pěti miliard na desítky miliard nedočerpaných korun. Jako příklad uvedla dopravní projekty, které by v případě dalšího odložení, znamenaly nedočerpání za několik desítek miliard.

Ministerstvo zaslalo již Evropské komisi ke schválení tři programy z nového programového období 2014 - 2020, zbylé by mělo odeslat v dalších týdnech. "Poslední možný termín, kdy očekáváme, že komise schválí naše programy, je červen tohoto roku," upřesnila. Vypsání první výzev předpokládá ještě v prvním čtvrtletí. Resorty je podle Šlechtové mohou vypisovat již nyní, musí se ale vyvarovat chyb z minulého programovacího období například v nastavení účetních systémů či pravidlech pro žadatele.

V nejbližší době plánuje MMR rozhodnout o takzvaném národním elektronickém nástroji, který má elektronizovat veřejné zakázky. Na základě externího posudku a interního auditu uvažuje o tom, že bude projekt stažen z financování z evropských fondů a případně si část ponechá k dalšímu využití. Některé další minulé projekty, které považovala za duplicitní nebo zbytné, již byla nucena pozastavit.

Česko zřejmě ještě čeká další jednání s Evropskou komisí ohledně služebního zákona. "Komise má pět výtek," uvedla Šlechtová. Nejdůležitější je podle ní odměňování úředníků, které je tématem aktuálního jednání s komisí. Pokud by konečné podmínky EK nebyly splněny, mohlo by to ohrozit proplácení souhrnných žádostí o platbu. "Doufám, že přesvědčíme komisi, že jsme schopni dát vše do pořádku," řekla.

Mezi prioritami pro další období Šlechtová zmínila přípravu nového zákona o veřejných zakázkách, který přebírá evropskou legislativu a musí vejít v účinnost do dubna 2016. Dále počítá s novelou stavebního zákona nebo aktualizací strategického rozvoje, kdy se ministerstvo má stát partnerem i menších žadatelů. Kromě úsilí o maximální dočerpání zdrojů z EU chce šéfka resortu klást důraz například na cestovní ruch, kde od nové ředitelky CzechTourismu Moniky Palatkové očekává novou koncepci této organizace. Ministryně chce rovněž více sledovat projekty v regionech.

Za tři měsíce od svého uvedení do funkce Šlechtová změnila strukturu ministerstva, což podle ní přispělo ke stabilizaci celého resortu. Kromě snížení nedočerpané částky vyzdvihla mimo jiné spuštění monitorovacího systému pro žádosti o dotace z nového programového období a sjednocení pravidel pro všechny programy, které tak mohou mít pouze jednu příručku.

Česko loni nedočerpalo z evropských fondů devět miliard korun, což bylo méně než původně odhadované až tři desítky miliard korun. Na této sumě se podílely programy samotného MMR, Integrovaný operační program, dále regionální operační Severozápad a největší částí program ministerstva školství.

reklama

autor: ANO

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…