Ministryně Válková: Lidé mají právo na spravedlivý rozsudek v rozumném čase

16.02.2015 21:51

Ministerstvo spravedlnosti a poradní skupina ministryně spravedlnosti Heleny Válkové dokončila práci na obsahovém vymezení dlouhodobých prioritních oblastí rozvoje justice a ustanovila pracovní týmy pro její naplňování, které povedou renomovaní odborníci.

Ministryně Válková: Lidé mají právo na spravedlivý rozsudek v rozumném čase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Poradní skupina ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, ve které zasedají renomovaní odborníci z akademické sféry i z aplikační praxe považuje za základní stavební kámen strategie dlouhodobého rozvoje justice její nezávislost a zřízení samosprávy soudnictví. Tento fakt by měl vést k optimalizaci fungování soudů, aby se mj. zkrátila délka soudních řízení a tím se zlepšila vymahatelnost práva v České republice. „Základem právního státu je nejen nezávislá justice, ale i skutečnost, že se občané doberou spravedlivého rozsudku v rozumném čase,“ dodala ministryně spravedlnosti Helena Válková.

S tím souvisí i další prioritní oblast strategie, kterou představuje rekodifikace procesního práva, tzn. příprava nového občanského soudního řádu a nového trestního řádu.

Neméně důležitou je oblast trestní politiky, a to zejména zavádění a uplatňování elektronického monitorovacího systému nejen u osob odsouzených, ale i ve všech dalších vhodných případech, zejména u těch obviněných, kteří by jinak museli být stíháni vazebně. K tomu je třeba připravit odpovídající legislativní předpoklady.

Pokračovat je třeba v již zahájené reformě vězeňství, kde i v souvislosti s narůstajícími počty odsouzených k nepodmíněným trestům, bude třeba v blízké budoucnosti opět řešit problémy s chybějícími kapacitami vězeňských zařízení.

Jednu z dalších strategických oblastí představuje vybudování funkčního modelu opatrovnického soudnictví, prohloubení specializace v této oblasti, zpřesnění procesních kompetencí apod., což by mělo přispět k efektivnějšímu výkonu práva v této velmi citlivé oblasti.

Dlouhodobý rozvoj justice a všech jejích složek není možný bez kontinuálního vzdělávání soudců, státních zástupců i ostatních pracovníků. Proto i propracovaný systém vzdělávání pracovníků působících v oblasti justice v širším smyslu slova je jednou ze strategických priorit.

Elektronizace justice pak představuje logicky jednu z klíčových priorit, na kterou bude ministerstvo spravedlnosti v příštích deseti letech zaměřeno.

„Příprava strategie justice, které se na ministerstvu věnujeme několik posledních měsíců, je stěžejním a aktuálním úkolem Ministerstva spravedlnosti ČR a také úkolem současné vlády. Tato strategie by měla být rozvíjena bez ohledu na osobu ministra. Osobně jsem velmi ráda, že se nám podařilo sestavit kvalitní tým odborníků, definovat klíčové oblasti a dlouhodobé cíle a položit tak základní pilíře pro strategii rozvoje justice v České republice,“ řekla ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Příprava strategie justice je také nezbytnou podmínkou pro čerpání evropských dotací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).