Okamura: Řešením krize je demokratické referendum o sebeurčení v proruských oblastech Ukrajiny

08.08.2014 19:20

Hnutí Úsvit vyzývá vládu, aby začala prosazovat mírové řešení konfliktu na Ukrajině. Ruské sankce jsou zcela logickým vyústěním posledních měsíců a rétoriky českých vládních představitelů, kteří nesou odpovědnost za zahraniční politiku. Výhrůžky by do politiky patřit neměly, a to platí pro všechny strany.

Okamura: Řešením krize je demokratické referendum o sebeurčení v proruských oblastech Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

I nadále platí to, co říkáme od samého začátku - je naprosto nutné se oprostit od primitivního chrastění zbraněmi a je třeba o situaci na Ukrajině jednat. Řešením je demokratické referendum o sebeurčení v proruských oblastech Ukrajiny, za účasti mezinárodních pozorovatelů, jelikož ukrajinští Rusové ani do budoucna Kyjevu vraždění svých spoluobčanů neodpustí. V současné situaci Česká republika bohužel stále více připomíná hlavního hrdinu klasické britské komedie s názvem Myš, která řvala.

Celá krize na východě Ukrajiny začíná mít na naší republiku jasné dopady i v oblastech mimo export výrobků.

Ruští turisté jsou po Němcích druhou nejpočetnější skupinou do České republiky, vloni jich přijelo 759 tis., a za druhé čtvrtletí letošního roku zaznamenáváme kvůli krizi na Ukrajině propad o 14,1% (zdroj ČSÚ). Vzhledem k sankcím a další eskalaci se bude situace ještě zhoršovat. Ruští turisté se pohybují zároveň na špičce útrat, jedná se tak o velmi negativní dopad na ekonomiku tisíců občanů ČR, kteří pracují v cestovním ruchu. Ruské turisty nemá kdo na našem trhu nahradit a to ani co do množství, ani co do útrat.

Ministerstvo průmyslu a obchodu sdělilo, že je sankcemi bezprostředně ohroženo minimálně 1000 pracovních míst v ČR, ale podle profesních sdružení v průmyslu je to až několik tisíc.Česká republika již na jaře zcela neodpovědně propásla možnost, stát se díky své geopolitické pozici a historickým vazbám, možným zprostředkovatelem jednání mezi Ruskem, Ukrajinou a EU. V tomto ohledu naši představitelé nevyvinuli jakoukoliv viditelnou aktivitu a naopak jsme zaujali servilní postoj papouškující pozici EU.

Česká republika je tak v této globální hře definitivně jen malou bezvýznamnou figurkou, která doplácí na neochotu a neschopnost jedněch, a na velmocenskou hru druhých - a nakonec na vše doplácí obyčejní lidé jak v České republice, tak i na Ukrajině.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit přímé demokracie, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomio Okamura

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.