Okamura (Úsvit): Odmítáme privatizaci České pošty

03.10.2014 5:34

Neustávají spekulace politiků o tom, jaká by měla být budoucnost České pošty. Česká pošta je strategická firma jak pro Českou republiku, tak i pro občany, a hnutí Úsvit je přesvědčeno, že musí zůstat v rukou státu.

Okamura (Úsvit): Odmítáme privatizaci České pošty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Zastává nenahraditelné činnosti zejména pro obyvatele v regionech a na venkově. V souladu s naším volebním programem odmítáme privatizace strategických státních firem.

Privatizace České pošty by přinesla omezení nelukrativních služeb, což by vyústilo v rušení poboček v malých obcích. To Úsvit odmítá.

Pošta se místo omezování služeb musí naopak soustředit na to, jak rozšířit služby, které lidem poskytuje. Velký prostor vidíme například v telekomunikacích, které jsou pro ni vlastní. Navrhujeme, aby Česká pošta provozovala celoplošné pokrytí České republiky bezdrátovou sítí. Státní úřady a občané by ušetřili za telefonování a internet. Efektem by tedy bylo i zvýšení příjmů obyvatel a nastartování spotřeby. A na doplňkových službách pro firmy i občany by mohl celý systém ještě vydělávat.

Náklady na celoplošné pokrytí by se státu rychle vrátily. Částky, které v ČR platí v současnosti veřejný sektor za tyto služby, jsou totiž značné. Například jen ministerstvo pro místní rozvoj platí ročně za telekomunikace téměř 10 milionů korun. Částku přes 5 milionů ročně hradí ministerstvo financí nebo zdravotnictví. A to jsou jen jedny z tisíců veřejných institucí, kam patří také školy, úřady, zdravotnická a sociální zařízení a tak podobně.

Jediní, kdo by tento návrh neuvítali, jsou současní telefonní operátoři - přišli by o miliardové zisky z našich kapes.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…