Olšovský (ČSSD): Jak poroste česká ekonomika v roce 2014?

11.03.2014 6:30

V roce 2014 všichni netrpělivě očekáváme růst globální ekonomiky až o 3,7 procenta, ke konci roku 2013 přibývalo známek zlepšování ekonomické situace v USA i Evropě.

Olšovský (ČSSD): Jak poroste česká ekonomika v roce 2014?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V roce 2014 očekávají v USA zvýšení HDP až o 2,6 procenta. Eurozóna by měla v roce 2014 zaznamenat růst o 1,0 procento, např. u Německa je předpoklad růstu HDP o 1,8 procenta. V rámci středoevropského regionu zůstává favoritem Polsko, kde se očekává růst HDP o 2,8 procenta, následovat by mělo Slovensko s růstem HDP o 2,4 procenta a Maďarsko s růstem ekonomiky o 1,8 procenta.

Po dvou letech recese přichází stále více signálů obratu k lepšímu, i když v současnosti je oživení viditelné jen v některých sektorech naší ekonomiky. Předpokládejme, že česká ekonomika zareaguje na zlepšení ekonomické i finanční situace v eurozóně a nastane obrat fiskální politiky od restrikce k alespoň neutrálnímu působení.
Optimistické zprávy

Postupně by se měl projevit vliv oslabení kurzu české koruny. Česká ekonomika v loňském posledním čtvrtletí rostla rychleji, než se původně předpokládalo. Hrubý domácí produkt stoupl mezičtvrtletně o 1,9 procenta a meziročně o 1,3 procenta, což vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Český HDP v loňském posledním kvartále rostl proti třetímu čtvrtletí nejrychleji ze zemí Evropské unie, což jsou pro nás v České republice velmi příjemné a optimistické zprávy, i když za celý loňský rok naše ekonomika vykázala pokles o 0,9 procenta. Česká ekonomika by měla v roce 2014 umazat loňské ztráty a očekávejme, že poroste alespoň o 1,5 procenta, což naznačuje především dobrá kondice německé ekonomiky a příznivý vliv oslabení české koruny na  vývoz.

Ke konci roku 2013 naší ekonomice pomáhaly vzhůru především investice, export i spotřeba domácností. Z odvětví se dařilo nejvíce zpracovatelskému průmyslu, který následovalo stavebnictví. Je důležité si také uvědomit, že lepšímu výsledku HDP pomohly v závěru loňského roku tabákové výrobky, když díky vyšší spotřební dani došlo k předzásobení na úkor prvního pololetí roku 2014. Stejně tak spotřeba domácností mohla být ovlivněna intervencí České národní banky, kdy naši spoluobčané přesunuli část svých nákupů do konce roku 2013 na úkor začátku roku 2014.
Rostoucí nezaměstnanost

Jedním z největších problémů současné české ekonomiky je dlouhodobě rostoucí nezaměstnanost. K 31. lednu 2014 hledalo práci v České republice celkem 629 274 lidí, což je velmi hrozivé číslo! To je o 32 441 nezaměstnaných více než v předchozím měsíci a o 43 465 osob více než před rokem. Podíl nezaměstnaných meziměsíčně vzrostl o 0,4 p. b. na 8,6 % (prosinec 2013 – 8,2 %, leden 2013 – 8 %). Statistiky z minulosti jasně ukazují, že dokud neroste ekonomika meziročně o více než 3,5 procenta, nová dlouhodobá místa v ekonomice moc často nevznikají.

Všichni buďme optimističtí a věřme, že česká ekonomika má letos konečně velikou šanci vybřednout z nejdelší recese českého hospodářství a naše ekonomika se postupně vrátí na dráhu růstu především díky exportu a úspěšnému zpracovatelskému průmyslu. Jsem přesvědčen o tom, že naše nová koaliční vláda s premiérem Sobotkou udělá všechno pro to, aby nastartovala již v letošním roce dlouhodobý růst naší české ekonomiky a postupně začala snižovat hrozivě stoupající nezaměstnanost v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…