Ombudsmanka Šabatová: Návštěva ústavně právního výboru

10.03.2014 9:34

Ve čtvrtek 6. března se část ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny setkala v Brně s ochránkyní, zástupcem ochránkyně a jejich spolupracovníky.

Ombudsmanka Šabatová: Návštěva ústavně právního výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Dvouhodinové jednání se týkalo zejména otázky rozšíření pravomoci veřejného ochránce práv o možnost podávat návrh Ústavnímu soudu na zrušení zákona nebo jeho části a zakotvení veřejné žaloby (actio popularis) do antidiskriminačního zákona.

Veřejný ochránce práv je v současné době oprávněn podávat Ústavnímu soudu návrhy na zrušení podzákonných předpisů a rovněž má právo vstoupit jako vedlejší účastník do řízení před Ústavním soudem v řízení o zrušení zákona nebo jeho části. Veřejná ochránkyně práv je přesvědčena, že by ochránce měl mít i možnost sám takové řízení před Ústavním soudem iniciovat.

Veřejná žaloba v diskriminačních sporech je součástí právního řádu 16 evropských zemí a dala by veřejnému ochránci práv možnost podat žalobu za oběť diskriminace anebo v případě, kdy by diskriminačním jednáním byla dotčena práva neurčitého počtu osob, či byl ohrožen veřejný zájem.

Velká část jednání s poslanci se zaměřila na aktuální i dlouhodobé problémy vězeňství, s nimiž se veřejný ochránce práv setkává v rámci dohledu nad místy, kde dochází k omezování svobody. Toto téma bylo zvoleno kromě jiného i proto, že poslanci předchozího dne navštívili Vazební věznici a ústav pro výkon zabezpečovací detence v Brně, kde se zajímali např. o vliv amnestie na finanční situaci Vězeňské služby ČR.

Program třídenního výjezdního zasedání ústavně právního výboru zahrnuje také jednání na Ústavním soudu, Nejvyšším soudu ČR, Nejvyšším správním soudu ČR, Nejvyšším státním zastupitelství a na Právnické fakultě Masarykovy univerzity.

ZDROJ: Ochrance.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…