Paroubek: Ceny ropy ve středu skokem vzrostly

04.12.2016 12:30

Ceny ropy vzrostly za středu 30. 11., pokud jde o ropu Brent, zhruba o 8 % a velmi silně vzrostly i ceny ropy WTI. Je to okamžitý důsledek vyplývající z výsledků vídeňských jednání zemí organizace OPEC, tedy států produkujících a exportujících ropu.

Paroubek: Ceny ropy ve středu skokem vzrostly
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tyto státy se dohodly na snížení denní těžby ropy o 1,2 miliony barelů na 32 milionů barelů denní těžby. Širší součástí dohody je samozřejmě i Rusko, které komunikuje s hlavními zeměmi OPEC, tedy Saúdskou Arábií, Íránem a Irákem, a které de facto, ač nečlenem kartelu, přistoupí rovněž k redukci své těžby. Toto je první úspěšná dohoda v rámci OPEC, uzavřená od roku 2008, kdy spolu naposledy tyto země dosáhly kompromisní dohody o těžbě ropy.

Do dohody zemí OPEC se silně promítá kompromis mezi politicky jinak nesmiřitelnými Saúdy na jedné straně a Íránem na straně druhé. Bez tohoto kompromisu a bez ochoty Saúdské Arábie vytvořit prostor pro zvyšující se těžbu v Íránu, který se zotavuje po ukončení hospodářských sankcí, které vážně snížily jeho těžební schopnost, by tato dohoda vůbec nebyla možná.

Ceny ropy Brent se ve čtvrtek chvilkově ustálily kolem úrovně 50 dolarů za barel a poté šly ještě nahoru. Úvahy většiny analytiků ale nedávají velký prostor k nějakému dalšímu navyšování. Jaká však bude praxe, to se teprve uvidí. Jiní analytici nevylučují skok cen až k 60 dolarům za barel.

Samozřejmě, že zejména pro vývozce typu Ruska či Venezuely, je posun cen k hranici 50 dolarů za barel ekonomicky velmi dobrou zprávou, stejně tak jako pro těžaře naftonosných břidlic v USA, kteří se při této ceně ropy již stávají se svým produktem konkurenceschopnými.

Je dosti pravděpodobné, že cena ropy má velkou šanci se udržet delší čas v koridoru 50–55 dolarů za barel, což bude samozřejmě znamenat jistý, a to významný, dopad do zvýšení inflace i v České republice.

Po Trumpově vítězství v prezidentských volbách dochází na finančních trzích k posílení očekávání velkého boomu investic v USA do obnovy infrastruktury a výstavby nové infrastruktury.

A tak se ceny průmyslových kovů na komoditních burzách, včetně palladia i platiny, od počátku tohoto roku, a zejména v posledních několika týdnech, významně zvýšily. Pokud se zvýšení cen udrží, nebo ceny kovů dokonce ještě vzrostou (což nelze vyloučit), bude to mít významný dopad v cenách konečných produktů, což se nutně promítne také do inflace.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…