Paroubek: Existuje i jiný než xenofobní přístup k uprchlíkům, ukázal Dienstbier

17.09.2015 15:10

Jiří Dienstbier ve svém včerejším vyjádření na tiskové konferenci poněkud překvapil. Musím říci, že mě osobně pozitivně, byť jeho nahlas vyřčená úvaha o možném přijetí patnácti tisíc uprchlíků je poněkud vycucaná z prstu a neopírá se o seriózní údaje, propočty a informace. Nicméně je to první stanovisko člena vlády, i když toho nejméně významného, ministra bez portfeje, o možnosti jiného nežli xenofobního přístupu k uprchlíkům.

Paroubek:  Existuje i jiný než xenofobní přístup k uprchlíkům, ukázal Dienstbier
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Členové vlády, a zejména prezident Zeman by si měli pečlivě přečíst nedávný projev šéfa německé firmy Daimler-Benz AG (vyrábějící mercedesy), který označil příchod uprchlíků do Německa zejména ze Sýrie za velkou příležitost pro „nový německý hospodářský zázrak“, s tím, že přicházejí lidé, kteří mají většinou určité vzdělání, alespoň pokud jde o Syřany, a vysokou motivaci uspět. Je zajímavé slyšet z úst německého „plutokrata“, jak nahlas uvažuje o tom, že součástí německého hospodářského zázraku v 50. a 60. letech byli gastarbeitři, kteří se na něm významným způsobem podíleli.

Je zřejmé, že Česká republika v devadesátých letech a také počátkem minulého desetiletí zvládla početně významnější skupiny uprchlíků z Bosny a Kosova a dokázala tyto lidi integrovat do české společnosti. Deset či patnáct tisíc lidí přicházejících zejména ze Sýrie nevidím jako nebezpečí pro českou společnost, a vidím je naopak jako příležitost pro české hospodářství.

Tito lidé, pokud dostanou zaměstnání a budou mít možnost se vzdělávat, včetně jazykových kurzů češtiny, mohou být pro českou společnost přínosem. Čeští politici, počínaje prezidentem, by měli přestat strašit českou společnost duchy, kteří neexistují, a zejména by měli začít hledat odvahu k tomu, aby začali hovořit o příčinách chybné politiky západních velmocí v Sýrii a o potřebě její totální změny, tak aby bylo možné zabránit útěku dalších milionů uprchlíků ze Sýrie do Evropy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…