Paroubek (LEV 21): Prezident Zeman na návštěvě strojírenského veletrhu v Brně

01.10.2014 8:20

Prezident Zeman si po letech, jak sám řekl, udělal chvályhodný výlet na veletrh do Brna a při této příležitosti novinářům sdělil, že jedním z největších problémů českého průmyslu je slabá ekonomická diplomacie.

Paroubek (LEV 21): Prezident Zeman na návštěvě strojírenského veletrhu v Brně
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

To je tvrzení v zásadě správné, avšak nelze se domnívat, že role ekonomické diplomacie by byla, pokud jde o žádoucí nárůst českého exportu, rozhodující.

Každopádně odstrašujícím příkladem rádobydiplomacie byl nedávný Zemanův a Babišův zájezd do Francie, který neměl žádnou odezvu ve francouzských médiích a jediné, o čem se v souvislosti s touto návštěvou psalo u nás, byly děsuplné strasti lidového miliardáře Babiše při cestování s ČSA.

K rozhýbání českého průmyslu je třeba zpřístupnit zvýhodněné úvěrování, ze strany EGAPu, ČEBu i ČMZRB a podobně. Zatím to vypadá, že úvěry z EGAP a ČEB šly jen firmám majícím vazby na jednu významnou českou zájmovou skupinu.

Cesta prezidenta Zemana na brněnský veletrh měla pohříchu jen společenskou hodnotu a od prezidenta se ani více nečeká. Možná by příště mohl domluvit brněnskému primátorovi Onderkovi, aby se na setkání s prezidentem dostavil hladce oholen. Obávám se však, že za rok už se bude na veletrhu s prezidentem vítat jiný primátor Brna.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě