Paroubek (LEV 21): Ukrajina se s Ruskem údajně dohodla na ceně dodávek plynu

20.10.2014 16:24

V médiích se objevily informace o dohodě k „zimní“ ceně za plyn mezi Ukrajinou a Ruskem. Ukrajina původně trvala na částce, kterou s Ruskem dohodl bývalý prezident Janukovyč, tedy na částce 268 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Paroubek (LEV 21): Ukrajina se s Ruskem údajně dohodla na ceně dodávek plynu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Rusko naopak po Ukrajině žádalo částku 485 dolarů a to, aby Ukrajina před obnovením dodávek plynu zaplatila dluhy, které vůči Rusku za plyn má.

Rusko přišlo i s návrhem slevy 100 dolarů a cenou 358 dolarů, se kterou Ukrajina nejprve nesouhlasila, ale teď se zdá, že na tyto podmínky přistoupila a prezident Porošenko hovoří o úspěchu a o tom, že jde o „zimní“ cenu, která je platná do 1. března a že cena za zbytek roku bude 325 amerických dolarů.

Na tuto otázku by však bylo dobré znát také názor ruské strany. Cena 485 dolarů totiž vcelku odpovídá cenám, za něž Rusko plyn prodává např. pobaltským státům. A například do Makedonie prodával Gazprom plyn v roce 2012 za 564 dolarů, ČR kupovala plyn za 503,1 dolarů.

Je tedy otázkou, proč by Rusko, které ztratilo na Ukrajinu politický vliv, této zemi poskytovalo na odběr plynu výrazné slevy a jaký by mělo důvod tyto slevy ještě s ohledem na roční období zvyšovat. V tomto ohledu bude jistě velmi zajímavé slyšet názor na ceny a také argumentaci k ceně plynu od ruské strany. Bude zajímavé také vědět, kdo zaplatí dosavadní dluh Ukrajiny za plyn ve výši 5,5 miliardy dolarů, resp. po dohodě s Ruskem 4,5 miliardy dolarů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.