Paroubek: Meze růstu českého průmyslu

02.05.2016 13:33

Ve vyjádřeních členů vlády, ale také představitelů svazu průmyslu a dopravy, se často hovoří o tom, že český průmysl už nemůže dále růst, protože nemá dostatek kvalifikovaných sil. Je i není to pravda.

Paroubek: Meze růstu českého průmyslu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zcela nepochybně v českém průmyslu v současné době chybějí pracovníci a vláda by měla přijít s velkorysými programy rekvalifikací těch, kteří jsou na trhu k dispozici, byť by to třeba byly jen tisíce lidí. A samozřejmě, odbory by se neměly nijak intenzivně bránit přísunu zahraničních pracovníků ve vybraných úzkoprofilových profesích. Nelze se zbavit dojmu, a tím směrem by měla jít i argumentace odborů a prozíravějších národohospodářů, že údajný nedostatek kvalifikovaných pracovníků je způsoben také, ve srovnání zejména s Německem a s nejvyspělejšími ekonomikami Západu, nižší produktivitou práce v průmyslové výrobě.

Tím nemám na mysli například automobilový průmysl nebo průmysl elektrotechnický, ale celá další odvětví průmyslové výroby, kde zatím nepokročila modernizace a zavádění moderních technologií tak intenzivně, jako právě ve výrobě aut a spotřební elektroniky.

Takže skutečné meze růstu nejsou jen v počtech pracovníků, ale v jejich lepším využití ve stovkách českých podniků, kde je vykazována nízká produktivita práce a vesměs také dosti nízká průměrná mzda.

Je otázkou, co s takovou situací může dělat vláda. Ale bazicky to znamená nepodporovat například chybný projekt ČNB devalvující českou korunu, který nahrává výrobcům nízkou produktivitou a s žebráckými mzdami, aby se se svým levným zbožím mohli prosazovat na zahraničním trhu.

Vláda by také měla přemýšlet o systému přehodnocení investičních pobídek tak, aby byli zvýhodněni především investoři pocházející s progresivními technologiemi zvyšujícími produktivitu práce v daných sektorech ekonomiky. Uplatnění inovovaného systému pobídek však není záležitostí týdnů a bohužel ani měsíců, ale spíše let. Pokud hovoříme o potřebě pracovníků v českém průmyslu, měli bychom dobře zvážit také to, že je potřeba razantně zvýšit produktivitu práce v celé řadě jeho odvětví, kde zaostáváme za nejvyspělejší částí světa.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …