Paroubek: Nepřehledná a znepokojující situace ohledně čerpání evropských peněz

12.02.2015 6:34

Ministryně pro místní rozvoj Šlechtová ve své tiskové zprávě varuje, že Česká republika může za letošní rok nedočerpat z evropských fondů až 85 miliard.

Paroubek: Nepřehledná a znepokojující situace ohledně čerpání evropských peněz
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nikde se ovšem zatím nedozvíme, zda jde o peníze z dobíhajícího programového období 2007–2013, nebo za období 2014–2020, nebo za peníze z obou období. Analýza Národního orgánu pro koordinaci, z které Šlechtová vychází, zatím není zveřejněna, a tak se můžeme jen domnívat. Šlechtová ve své zprávě hovoří o tom, že na zmíněných nedočerpaných 85 miliard se částka může vyšplhat zejména tehdy, pokud například nebudou realizovány velké dopravní stavby – a vzhledem k tomu, že v loňském roce nebyl postaven ani jediný kilometr dálnice, ministerstvo dopravy i ŘSD jsou v personálním rozkladu a územní a projektová připravenost staveb je nedostatečná, nemůžeme čekat, že by se na poli dopravních staveb letos mohly dít velké věci…

Pokud by 85 miliard korun, o nichž Šlechtová hovoří (nebo část z těchto potenciálně nedočerpaných peněz) patřilo do období 2007–2013, jde o skutečně velký problém, neboť letošní rok je tím posledním, kdy ČR může čerpat peníze určené na toto programové období. V roce 2013 nedočerpala z tohoto období 12 miliard a v loňském roce 9 miliard. Zdá se, že se můžou naplnit mé obavy a Česká republika, která na období 2007–2013 získala přes 800 miliard korun (30,6 miliard eur), z této částky celkově nedočerpá až 100 – 150 miliard a navíc se zdá, že si na problémy s nečerpáním dotací zadělává i na novou finanční perspektivu 2014–2020.

Důležité také je, co pro čerpání peněz z evropských fondů dělá ministerstvo pro místní rozvoj. Je sice hezké, že ministryně Šlechtová varuje před možností obřího nedočerpání, ale důležité je, aby aktivně podnikala kroky, které tomuto nedočerpání mohou zabránit: takové kroky ale bohužel zatím vidět nejsou. MMR zatím ani nedokázalo zpřehlednit monitorování čerpání z evropských peněz a stále užívá koncept zveřejňování zprávy jednou za čtvrt roku. Takto zřídkavě publikované monitorovací zprávy (i pravicové vedení ministerstva publikovalo zprávy jednou za měsíc!) mají zřejmě docílit toho, že se zájemci nevyznají v tom, jak si ČR v čerpání evropských peněz stojí, a tak je složitější práci MMR kritizovat, vedlejším důsledkem však může být také to, že o stavu čerpání evropských peněz nemá přehled ani samo ministerstvo pro místní rozvoj… A tak to nejspíše i je.

Pokud se po faktech se pídící člověk podívá na poslední tiskovou zprávu MMR z 10. 2., uvidí, že K. Šlechtová svými výstupy prezentujícími „výsledky práce“ svého ministerstva ukazuje, že je na úrovni obvyklé u ministrů za hnutí ANO, tedy na úrovni velmi nízké.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…