Paroubek: O Česku se říká, že jeho obyvatelstvo je nejvíc euroskeptické

10.10.2017 13:58

V minulém týdnu při debatě představitelů stran v ČT 24 byly letmo zveřejněny zajímavé průzkumy veřejného mínění týkající se referenda o setrvání v EU, vývoje vztahu ČR s Visegrádskou skupinou, s EU a dále s USA, Ruskem a Čínou.

Paroubek: O Česku se říká, že jeho obyvatelstvo je nejvíc euroskeptické
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V některých směrech přinesly výsledky průzkumu do jisté míry překvapivá zjištění. Pokud jde o otázku EU, 26 % respondentů je spíše pro setrvání a dalších 21 % určitě pro setrvání v EU. Celkově tedy 47 %. Pro vystoupení z EU, spíše či určitě, je 39 % respondentů. Případného referenda by se nezúčastnilo 11 % respondentů a další 3 % nevědí anebo nemají na věc názor.

O Česku se říká, že jeho obyvatelstvo je nejvíce euroskeptické ze všech zemí EU. To do jisté míry potvrzuje i tento průzkum, ačkoli pokud jde o rozhodnuté občany, je zde stále převaha 55 : 45 pro zachování členství v EU. Není to sice žádný zázrak, ale je to slušné východisko, pokud po volbách vznikne vláda s rozumným postojem k EU, která bude umět rozumně prosazovat české národní zájmy a využívat všech výhod, které plynou z členství v EU…

Pokud jde o vývoj vztahů Česka s Visegrádskou skupinou, zdrcující většina, více než devět desetin dotázaných, chce posilovat či zachovat tyto vztahy. Také k otázce o vývoji vztahů ČR s EU je možné říci, že představuje určité překvapení. Posílení vztahů si přeje 39 % a zachování současných vztahů rovněž 39 %. Tedy téměř čtyři pětiny respondentů jsou pro rozvoj vztahů s EU. Naopak oslabení si přeje pouze necelá jedna pětina respondentů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vztahy ČR a USA si přeje oslabit 15 % respondentů, a naopak posilovat či zachovat 81 %. Vztahy s Ruskem si přeje oslabit zhruba jedna pětina respondentů, což není s ohledem na intenzitu antiruské propagandy tolik, jak by se čekalo, a naopak posílit či zachovat tyto vztahy si přejí plné tři čtvrtiny dotázaných občanů.

Něco podobného platí také, pokud jde o hodnocení vývoje vztahů ČR a Číny, které si přeje posilovat či zachovat 75 % respondentů, a naopak oslabit tyto vztahy si přeje jedna pětina dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.