Paroubek: Prezident mlží s koaliční smlouvou

10.05.2017 8:36

Podle ústavy prezident republiky nemůže neodvolat ministra české vlády, jehož odvolání navrhne předseda vlády. Pan prezident prostě nemá takovou ústavní pravomoc. Může proto jen zdržovat a problematizovat rozhodnutí předsedy vlády. To, že A. Babiš je odvoláván naprosto oprávněně na základě velmi vážných důvodů, které mohou znamenat v krátké době jeho obvinění policií a státním zastupitelstvím ze závažných trestních činů, prezident jaksi pomíjí.

Paroubek: Prezident mlží s koaliční smlouvou
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Politické spojenectví, které si oba dva politici vybudovali, je jak pro Zemana, tak pro Babiše, natolik cenné, že se snaží jeden druhého podpořit za každou cenu. V tomto případě prezident riskuje zesměšnění. Důvod, který nyní uvádí, proč nechce podepsat Babišovo odvolání z funkce ministra financí, je prý porušení koaliční smlouvy. Upřímně, co je panu prezidentovi do koaliční smlouvy?

Pokud politické strany chtějí i nadále pokračovat ve vládní spolupráci a ČSSD a hnutí ANO říkají, že ano, neměl by prezident být v této otázce tak starostlivý. Konec konců, chce A. Babiš dnes od premiéra záruku, že na jeho místo nebude jmenován jiný člověk, než člověk určený hnutím ANO, ale bezpodmínečně to přece být nemůže. Premiér musí znát jeho kvalifikaci, jeho schopnosti, musí posoudit celkovou erudici tohoto člověka. A zda je schopen zastávat funkci ministra financí. A to není legrace.

Pan prezident dříve nebo později bude muset přestat mlžit a A. Babiš bude dříve nebo později odvolán. A to v řádu dní.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.