Paroubek: V. Havel navazování užších hospodářských vztahů ČR s Čínou nekritizoval

20.11.2014 21:17

V souvislosti s postojem prezidenta Zemana k Číně se v médiích objevují názory, že Česká republika opouští kurz, který jí prý udal V. Havel. Taková tvrzení mají k pravdě ale hodně daleko.

Paroubek: V. Havel navazování užších hospodářských vztahů ČR s Čínou nekritizoval
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Když jsem byl v letech 2005–2006 českým premiérem, pojímal jsem českou zahraniční politiku jako „politiku všech azimutů.“ Na rozdíl od následujících pravicových vlád jsem si uvědomoval význam a perspektivu zemí BRIC, a proto jsem také navštívil Čínu, Rusko, Brazílii a Indii a vedl jsem s představiteli těchto zemí plodná jednání.

Necelý půlrok po mé návštěvě v Pekingu navštívil Prahu v prosinci 2005 předseda čínské vlády. Čína tehdy měla o užší hospodářské styky s ČR velký zájem. Nevšiml jsem si, že by V. Havel v té době veřejně deklaroval své výhrady k takovémuto pojetí české zahraniční politiky.

Pokud dnes lidé z kruhů přátel pravdy a lásky vykládají, že ČR měla někdy od revoluce problém s otázkou uznání územní celistvosti Číny, nemluví pravdu. Žádná česká vláda se nikdy nehlásila k myšlence osamostatnění Tibetu (nebo dokonce Tchaj-wanu) či na jeho autonomii. Dokonce ani v době, kdy byl V. Havel československým prezidentem a kdy silně ovlivňoval zahraniční politiku státu. V. Havel nebyl romantik, ale realistický politik.

Zkrátka, ve vztahu k Číně nevidím podstatný rozdíl mezi politikou současné vlády (a prezidenta) a mé vlády. A má vláda v této věci nebyla významněji kritizována, a už vůbec ne V. Havlem.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.