Piráti: Veřejná výzva uživatelům a poskytovatelům služeb Internetu

14.04.2014 17:17

Chyba v šifrovací knihovně OpenSSL, známá pod názvem Heartbleed bug, je natolik závažná, že ohrozila bezpečnost asi dvou třetin uživatelských účtů.

Piráti: Veřejná výzva uživatelům a poskytovatelům služeb Internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Tato chyba je sice jednou z nejhorších v historii moderního Internetu, tím však celý problém nekončí. Piráti upozorňují na vážné nebezpečí pro všechny uživatele a poskytovatele služeb Internetu vyplývající ze zprávy o zneužívání bezpečnostní chyby Heartbleed americkou špionážní agenturou The National Security Agency (NSA). Je tu i určité podezření, že tato vážná bezpečnostní chyba byla do šifrovací knihovny OpenSSL zanesena úmyslně, přestože její údajný autor mluví o „omylu“.

Doporučujeme proto všem uživatelům si z bezpečnostních důvodů změnit hesla u všech používaných internetových služeb. Stejně tak poskytovatelům těchto služeb doporučujeme, aby své uživatele o závažnosti problému dostatečně informovali a tak je motivovali ke změně hesla. .Jedna změna hesla však nebude stačit, dokud nebude chyba odstraněna na všech serverech, stále hrozí získání a případné zneužití změněných přihlašovacích údajů.

Ještě znepokojivější pak byla reakce amerického prezidenta Baracka Obamy, ten na svém blogu napsal, že: „NSA má v určitých případech právo zamlčovat bezpečnostní chyby na internetu a využívat je.“

Piráti se dlouhodobě zabývají ochranou dat a soukromí a pořádají sérii přednášek CryptoParty, na kterých popularizují a vyučují základní znalosti kryptografie. Přítomní tak mají možnost získat znalosti užitečné v oblasti zabezpečení dat, komunikace a dalších podstatných aspektů v online i offline světě, na které je třeba v informační době brát zřetel.

Dění kolem aféry Heartbleed bug stále sledujeme a připravujeme další informace pro uživatele i poskytovatele služeb.

Odkazy

https://github.com/musalbas/heartbleed-masstest/blob/master/top10000.txt
http://www.cryptoparty.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…