Portlík (ODS): Ministr Babiš nemluví pravdu ohledně státního rozpočtu, ČR jde cestou „řeckého scénáře“

02.05.2015 12:29

Pojďme si rozebrat jednotlivé „nepravdy“ ministra financí Andreje Babiše, které tvrdil ohledně rozpočtu. Situace je vážná: České republice hrozí obrovský deficit, který nás může dovést k řeckému scénáři.

Portlík (ODS): Ministr Babiš nemluví pravdu ohledně státního rozpočtu, ČR jde cestou „řeckého scénáře“
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Portlík, 1.zástupce starosty MČ Praha 9

Lež první: Během volební kampaně Andrej Babiš sliboval, že ušetří minimálně 190 miliard Kč. Napsal to na svém Twitterovém účtu dne 20.2.2013. Z ušetřených 190 miliard Kč samozřejmě nebyla ani koruna, ministr Babiš výdaje ve státním rozpočtu zvyšoval. Jednalo se o populistický slib, za který by se nemuseli stydět politici ani ve Venezuele.

Lež druhá: Když ministr Babiš uzavřel koalici, na svůj minulý slib se vykašlal. Nově začal tvrdit, že rozpočet vyrovná do roku 2017: „Jsem přesvědčen, že v roce 2017 budeme mít vyrovnaný rozpočet, vzhledem k tomu, co máme připravené. K tomu směřujeme. Ale samozřejmě musíme udělat opatření z hlediska výběru daní,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr financí v polovině roku 2014.

Pravděpodobná třetí lež: Ministr financí se již podruhé vykašlal na svůj slib a začal tvrdit, že v roce 2018 se rozpočet nevyrovná, sníží se ale deficit na 50 miliard. Babiš přitom chce utrácet obrovský objem finančních prostředků: slíbil například 20 miliard armádě, růst platů ve zdravotnictví, státním zaměstnancům nebo další zvyšování důchodů. Nejenže je tedy nepravděpodobné, že dojde ke snižování deficitu, pokud dojde v roce 2018 k hospodářskému propadu, pak si může Andrej Babiš připsat nový rekord – vygenerování nejvyššího deficitu veřejných financí.

Ponaučení ODS pro budoucnost

Cílem ODS bylo vždy hospodařit odpovědně a uvolnit lidem ruce od regulací. V roce 2006 totiž ČSSD vygenerovala předvolební rozpočtový deficit ve výši 3 %. Našim cílem bylo jak snižovat deficit, tak také daňové zatížení. V roce 2007 jsme deficit snížili na 1,9 % HDP a v roce 2008 už jen na 0,5 % HDP – a pokud by nedošlo k hospodářskému propadu, ale došlo by k hospodářskému růstu, podobně jak z něj těží tato vláda, byl by rozpočet vyrovnaný v roce 2009 vyrovnaný.

Místo toho tvrdě udeřila hospodářská krize. Ukázalo se, že jsme měli být v letech hojných mnohem ambicióznější a vyrovnat rozpočet. Bylo to tvrdé ponaučení, které nás stálo voliče, bylo ale velmi žádoucí. S vládou Petra Nečasa logicky nastoupilo období, kdy zkrátka jsme si nemohli zvyšovat výdaje, neboť hospodářský růst neexistoval.

Z tohoto důvodů pozvolné snižování deficitu, které navrhuje Babiš, při obrovském rozhazování peněz na všechny strany – prudkému zvyšování výdajů státního rozpočtu, nás může dovést k obrovským problémům v budoucnu. Pokud dojde znovu k 4 či 5 procentnímu hospodářskému propadu, což je zcela možné, vzhledem k tomu, že se krize v eurozóně jen odsunula mohutným tištěním peněz, pak může dojít k vygenerování gigantického deficitního rozpočtu, který může dosáhnout až 200 miliard Kč. Ministr financí Babiš tak velmi snadno může naši zemi vést cestou k řeckému scénáři a bankrotu.

Socialistické vládě tak nezbude nic jiného, než realizovat taková opatření, která budou bolet právě ty nejpotřebnější: například dojde k realizaci Babišova plánu na čtvrtinové snížení důchodů. Největší problémem socialismu je totiž ten, že peníze „těch druhých“ vám můžou velmi rychle dojít a výsledkem je pak státní bankrot nebo hyperinflace.

Tomáš Portlík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Nebudeme migrační pakt respektovat

20:07 Okamura (SPD): Nebudeme migrační pakt respektovat

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě