Premiér Sobotka: K aktuálním prioritám sociální demokracie

27.04.2016 21:43

Ekonomika roste, rozpočet na rok 2017 musí vytvořit prostor pro stabilizaci zdravotnictví, slušnou valorizaci penzí a růst platů zaměstnanců veřejného sektoru.

Premiér Sobotka: K aktuálním prioritám sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Rozpočet na rok 2017 musí vytvořit předpoklady pro pokračování stabilizace zdravotnictví. Dostupná zdravotní péče je klíčová priorita, kterou ČSSD prosazuje i v rozpočtové debatě. Navrhujeme zvýšení tarifních platů pro zdravotní sestry a lékaře o 10 %. Cílem je vyslat jasný signál o tom, že vláda má zájem, aby zdravotníci zůstali v českém zdravotnictví. Cestou k tomu je jejich spravedlivější odměňování i reforma vzdělávání zdravotních sester a lékařů. K tomu, aby byl zajištěn dostatek prostředků na růst platů, musí přispět i stát, tím že bude valorizovat platbu za státní pojištěnce.

Rozpočet musí zajistit dostatek prostředků na důstojnou valorizaci penzí. ČSSD proto požaduje záruky, že valorizace penzí se bude v roce 2017 pohybovat mezi 200–300 korunami.

Pokládáme také za důležité, aby v roce 2017 dále rostly platy zaměstnanců veřejného sektoru. Vyšší růst navrhujeme u pracovníků ve školství, a to o 10 %, u dalších zaměstnanců veřejného sektoru navrhujeme zvýšit platy o 5 %, týká se to policistů, hasičů, pracovníků v sociálních službách.

O těchto našich prioritách budeme v příštích dnech jednat s koaličními partnery s cílem dosáhnout koaliční shody.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

17:17 Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě