Premiér Sobotka: Ochrana osobních údajů bude stále významnějším tématem

02.06.2015 21:59

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vystoupil na konferenci k 15. výročí vzniku ÚOOÚ

Premiér Sobotka: Ochrana osobních údajů bude stále významnějším tématem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka se v úterý 2. června 2015 zúčastnil v Senátu Parlamentu ČR konference k 15. výročí vzniku Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Předseda vlády ve svém projevu ocenil práci vedení ÚOOU a připomněl důležitost existence kompetentního úřadu, který dohlíží na zachování ochrany osobních údajů občanů ČR.

Vážené dámy, vážení pánové,

jsem velmi rád, že mohu vystoupit na této konferenci k 15 letům Úřadu pro ochranu osobních údajů, jsem přesvědčen o tom, že ochrana osobních údajů je důležitou součástí zachování integrity a soukromí člověka.

Žijeme dnes ve společnosti, která se díky probíhající digitální revoluci velmi výrazně proměňuje. Nikdy v historii nezasahovala jakákoliv technologie tak hluboko do našich životů, jako je tomu právě dnes. Internet je přirozeným prostředím, ve kterém se odehrává obchod, komunikace s úřady, se státní správou, sdělování informací, ale také prostředím, ve kterém lidé komunikují navzájem, prostředím ve kterém hledají zábavu. To otevírá jednak řadu nových příležitostí pro hospodářský růst, modernizaci, vývoj úsporných řešení, která nezatěžují životní prostředí, na druhou stranu si ale musíme víc a víc uvědomovat hodnotu informací, které jsou o nás shromažďovány.

Ochrana osobních údajů a ochrana soukromí je komplexní téma, zasahuje do správy informačních systémů, zasahuje do zdravotnické dokumentace, do nakládání s osobními údaji ze strany soukromých firem a organizací, do agendy cel, Schengenského prostoru, bezpečnostní politiky, až třeba po ochranu před obtěžující reklamou a nevyžádanými sděleními.

Víte, že v Evropském parlamentu se nyní diskutuje návrh na významnou změnu evropské regulace, která se týká ochrany osobních údajů. Jedním z hlavních cílů má být podpora vnitřního trhu, posílení občanských práv a zajištění vysoké míry ochrany dat, což bude vyžadovat změny v řadě oblastí, včetně policejní a justiční spolupráce. Myslím si, že je tuto debatu potřeba vzít jako příležitost pro nastavení transparentního rámce vzájemných povinností a odpovědností, a to i ve vztahu soukromého a veřejného sektoru. V této diskusi bychom měli chtít zejména dosáhnout toho, aby pro všechny platil vysoký standard ochrany osobních údajů a dat.

Nezbytným předpokladem pro to je, aby v rámci státní správy existoval kompetentní úřad, který bude umět kvalifikovaně posuzovat, zda tyto standardy jsou nebo nejsou porušovány. Jsem rád, že náš Úřad pro ochranu osobních údajů v minulosti opakovaně prokázal svou kvalitu, a to jak v evropském, tak i v mezinárodním srovnání. Připomenu jen, že v roce 2007 se stal držitelem „Evropské ceny za nejlepší službu veřejnosti v oblasti ochrany osobních údajů“ a v roce 2010 byl pořadatelem významné mezinárodní akce, kterou byla Konference evropských komisařů ochrany dat a soukromí. Myslím si, že dosavadní vedení Úřadu zaslouží za svoji práci, kterou odvedlo v minulých letech, poděkování a velké uznání.

Role státu ve vztahu k osobním údajům bude muset do budoucna myslet i na to, že jejich využívání je stále častěji předmětem obchodu. Propojování různých databází, zapojení sociálních sítí, vývoj mobilních aplikací a personalizace vede k tomu, že soukromým společnostem poskytujeme stále lepší, podrobnější, aktuálnější údaje o nás samotných. Musíme mít například jistotu, že takto komplexní údaje nebudou prodávány bez našeho vědomí dál. Musíme si být jisti jejich zabezpečením. V neposlední řadě bychom si měli uvědomovat, že zejména mladá generace chápe internet jako mnohem samozřejmější součást, jako naprosto přirozenou součást svého života. To na nás klade povinnost učit zejména mladou generaci, připomínat jí, jaká rizika se s virtuálním prostředím spojují, jak by měla sama chránit svoje soukromí. Jsem rád, že Úřad pro ochranu osobních údajů myslí i na tento aspekt.

Všechno nasvědčuje tomu, že ochrana osobních údajů bude do budoucna stále významnějším tématem. Jsem rád, že do této éry, kde roste význam ochrany osobních dat, vstupujeme díky činnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů, alespoň elementárně připraveni.

Děkuji

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…