Primátoři ANO spolupracují na zefektivnění práce svých měst

19.04.2016 22:11

Primátoři statutárních měst zvolení za ANO rozjíždí pilotní projekt, který má propojit velká města napříč Českou republikou, zefektivnit a zlevnit jejich fungování a využít synergií při řešení společných problémů.

Primátoři ANO spolupracují na zefektivnění práce svých měst
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

V rezidenci pražské primátorky se kvůli tomu sešlo sedm šéfů radnic. „Ten projekt se zatím pracovně jmenuje „Lépe fungující města“. Nejde o nic složitého, prostě vytáhneme to nejlepší z každého města a přeneseme to do dalších. Musíme být efektivní. Nemá smysl vymýšlet to, co už je vymyšlené,“ říká Adriana Krnáčová.

Primátoři Ostravy, Brna, Prahy, Českých Budějovic, Pardubic, Liberce a Děčína se shodli, že společně určitě musí řešit například dopravu (odbavovací systém, náklady na provoz městské hromadné dopravy), elektronizaci služeb, nebo energetické úspory. „Zaujal mě Liberec a jejich projekt CityDashboard Liberec, díky kterému město své obyvatele velmi přehledně informuje o činnosti úřadu. To bychom rádi zavedli všichni,“ říká primátor Ostravy Tomáš Macura, který ostatní zaujal suverénně nejlevnějším provozem městské hromadné dopravy.

Primátor Brna Petr Vokřál nastartoval v posledních měsících proces participace obyvatelstva na rozhodování města, Praha pod dohledem Krnáčové zase chystá projet virtuálního tržiště. „Musíme najít cestu, jak efektivně a legálně sdílet naše know-how,“ je přesvědčený Vokřál. „A netýká se to jen sdílení nápadů, ale i nákladů. Pak by to byl vlastně takový centrální nákup, díky kterému můžou velká města ušetřit desítky milionů korun,“ doplňuje ho pardubický primátor Martin Charvát.

V první fázi se primátoři rozhodli udělat ve svých městech inventuru inovativních projektů, které povedou k zefektivnění chodu měst a odstraňování problémů v jednotlivých oblastech zájmu. V druhé fázi by si města měla nadefinovat cíle nad rámec již probíhajících projektů a stanovila si své priority tak, aby každé město mělo svůj úkol.

„Rozjíždíme to jako primátoři ANO, známe se, máme podobný program, lépe se nám spolupracuje. Do budoucna ale nechceme tuhle platformu nijak omezovat, cílem je spolupracovat napříč politickým spektrem,“ doplňuje primátorka hlavního města Adriana Krnáčová, která připustila i to, že primátoři zvolení za ANO se na schůzce zabývali také obsazováním politiků v dozorčích radách a představenstvech městských firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu