Primátorka Krnáčová: Zákony musí platit pro všechny stejně

13.03.2017 19:47

Primátorka řešila službu Uber s náměstkem brněnského primátora Matějem Hollanem.

Primátorka Krnáčová: Zákony musí platit pro všechny stejně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Služba Uber se stala hlavním tématem jednání mezi pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou a náměstkem primátora Brna pro oblast dopravy Matějem Hollanem. Oba se shodli na tom, že chtějí tlačit na Ministerstvo dopravy ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, aby novelou zákona o silniční dopravě umožnily regulovat tento druh taxislužeb.

Podle názoru obou se v případě Uberu nejedná o sdílenou ekonomiku, ale standardní taxislužbu, a proto musí její řidiči dodržovat zákon o silniční dopravě, což se ale soustavně neděje. Stejně tak je neustále porušován zákon o cenách. Oba představitelé se shodli na nutnosti co nejrychlejší schůzky s ministrem dopravy Danem Ťokem, jehož resort by měl funkci regulátora plnit.

„Zákony musí platit pro všechny stejně a není možné, aby je jedna služba nedodržovala a ještě se tím chlubila. Společně se zástupci Brna chceme donutit ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu, aby se celou věcí začalo zabývat mnohem intenzivněji, protože ten problém tu prostě je a není možné se před ním schovávat,“ uvedla primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

„Nechceme brojit proti mobilním aplikacím a modernímu způsobu taxislužby. Chceme jen to, aby všichni poskytovatelé taxislužby dodržovali platné zákony. Služba Uber působí v Brně zhruba měsíc a půl a již narážíme na stejné problémy jako Praha. Při obcházení zákonů takovým způsobem, jaký využívá Uber, jsou nyní možnosti měst bohužel velice omezené. Je nutné dát městům legislativní možnosti, aby mohla vymáhat dodržování pravidel,“ doplnil náměstek Matej Hollan.

Řidiči Uberu budou do budoucna mnohem více informováni o tom, že svou činností porušují zákon a co všechno musí při výkonu jejich činnosti splňovat. V přípravě je informační web pro řidiče taxislužeb, co vše musí splňovat a jaké jim hrozí postihy v případě, že to nesplňují.

„Zároveň budeme posílat společný dopis na premiéra a v tuto chvíli i ministra průmyslu a obchodu Bohuslava Sobotku, protože se tím musí úřad bezpodmínečně začít zabývat a ne dělat, že tento problém neexistuje. Netýká se to totiž jen Uberu, ale i dalších služeb, jako je třeba AirBnb, a to se musí řešit na vládní úrovni. Není možné to nechávat na městech,“ dodala primátorka Adriana Krnáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…