Projev prezidenta Miloše Zemana v OSN

30.09.2015 14:51

Prezident České republiky na 70. zasedání Valného shromáždění OSN

Projev prezidenta Miloše Zemana v OSN
Foto: OSN
Popisek: Miloš Zeman při projevu v OSN

Pane předsedo, dámy a pánové,

pokud máte v krátkém projevu mnoho témat, je to, jako byste tam neměli žádné. A pokud máte v projevu mnoho priorit, nemáte tam také žádnou. Dovolte mi tedy soustředit se pouze na jedno téma a jednu prioritu – boj proti mezinárodnímu terorismu.

Možná se ptáte, proč právě prezident malé středoevropské země mluví o terorismu. Existují dva důvody. Zaprvé terorismus je urážkou lidské civilizace a zároveň hlavním nebezpečím pro lidskou civilizaci. A druhý důvod, jak víte, právě teď prakticky všechny evropské země čelí velké migrační vlně, která byla vyvolána v důsledku teroristických akcí na Blízkém východě a v Africe.

Je báječné kritizovat terorismus, je úžasné organizovat demonstrace a manifestace proti terorismu a je pěkné psát prohlášení protestující proti terorismu. Jsem si jist, že Al-Baghdadi po přečtení těchto prohlášení bude hned opatrnější.

Mimochodem, existují tři iluze týkající se terorismu. První je iluze, že terorismus se sám rozplyne, že je to něco jako historické zakolísání a že budeme schopni eliminovat nebo omezit teroristické akce bez lidského snažení či využitím pouze místních sil. Opak je pravdou, teroristické hnutí roste jako rakovina, šíří se, roste počet takzvaných zhroucených států, roste množství atentátů, krutostí, vražd, ničení kulturních památek tak jako v Palmíře a tak dále. Nemůžeme popřít, že toto se skutečně děje.

Iluze číslo dvě. Redukujeme teroristické organizace jen na takzvaný Islámský stát, ale existuje mnoho dalších teroristických organizací, například al-Káida, Tálibán, al-Nusrá, Boko Haram a další. Dva vynikající politici z arabského světa mi řekli, že zastřešující organizací je Muslimské bratrstvo. Pokud ano, je zde teroristická sít a tuto síť nelze redukovat pouze na Islámský stát.

Třetí iluze je založena na standardní formě války proti terorismu. Víte, že téměř všichni generálové se připravují na předchozí válku. To, co navrhuji jako boj proti terorismu, nejsou žádné tanky, žádná pěchota, žádné dělostřelectvo. Musíme hledat nové formy boje, a protože jednostranné kroky jsou silně kritizovány a navíc byly zcela neúspěšné například v Iráku, nemohu doporučit žádnou masivní okupaci jakéhokoli území. Co doporučuji, je koordinovaná akce pod záštitou Rady bezpečnosti Organizace spojených národů.

Všech pět stálých členů Rady bezpečnosti má různé zájmy, ale jednoho společného nepřítele. Nic je nespojuje více než tento společný nepřítel – terorismus. Tady v New Yorku si připomínáme 11. září 2001, v Rusku Beslan nebo Volgograd, v Číně si pamatujeme Xinjiang a v Evropě si pamatujeme Madrid, Londýn, Paříž nebo Kodaň. V Indii si pamatujeme Bombaj a tak dále.

Je jeden dobrý precedens, a to je jednomyslně přijatá rezoluce Rady bezpečnosti o pirátech v Somálsku, zahrnující vojenskou akci proti pirátům. Opravdu si myslíte, že tito piráti jsou mnohem nebezpečnější než teroristé? Rovněž v Chartě Spojených národů je mnoho, mnoho článků týkajících se možnosti vojenské akce a některé z nich nebyly nikdy využity. Říká se jim „spící struktury“. To, co potřebujeme, je jejich aktivace. A také potřebujeme malé vojenské jednotky vybavené drony, vrtulníky, spolupracující s tajnými službami, s komandy. Malé jednotky typu modrých přileb, které by dokázaly odstranit vedoucí představitele teroristických organizací, nervová centra těchto organizací, a neokupovala přitom území.

Pevně doufám, že někteří ze stálých členů navrhnou takové řešení. A pokud ne, jako historický optimista mohu přidat svůj poznatek, že jakákoli myšlenka přichází skrze tři fáze.

V první fázi je považována za úplný nesmysl, ve druhé fázi se o ní vede diskuse a ve třetí fázi je tak evidentní, jako že Země se točí kolem Slunce. Takže až přijedu příští rok, hluboko v srdci věřím, že se o mém návrhu bude diskutovat. A až přijedu v roce 2017, jsem si jist, že tento návrh bude už evidentní.

Děkuji vám pozornost.

Na VIDEO se podívejte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.