Ransdorf (KSČM): Kavkazská, nebo ukrajinská stopa?

09.03.2015 9:03

Ramzam Kadyrov žádá ruské občany o pochopení pro Čečence.

Ransdorf (KSČM): Kavkazská, nebo ukrajinská stopa?
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Po teroristických aktech spojených s Čečnou a válkou s ní se v Rusku objevil pojem kavkazkoje lico. Kavkazské tváře se vyskytly i v kauze vraždy Borise Němcova. Pět obviněných pochází z Kavkazu a populární čečenský prezident Ramzam Kadyrov vycítil, že veřejné mínění v Rusku by se mohlo nepřátelsky obrátit proti jeho spoluobčanům. Kadyrov odmítá jakékoli násilí, po dlouhá léta se snaží o jeho eliminaci a apeluje na vzájemné pochopení Rusů a Čečenců. 

o oznámení o prvních dvou zadržených Anzoru Gubaševovi (který měl působit v jedné moskevské bezpečnostní agentuře) a Zauru Dadajevovi (který se údajně k vraždě přiznal) jsou tu i další zadržení podezřelí. S Anzorem Gubaševem byl včera zadržen v Ingušsku Šagid Gubašev a dnes, 8.3., přibyli další dva- Chamzad Bachajev (zadržení se stalo ve 2 hodiny v noci v okolí Moskvy) a Tamerlan Eskerchanov (zadržení se odehrálo ve stejném čase a také v okolí Moskvy).  Vazba podezřelých by měla trvat do 28. března.

Zvláštní je spojení kavkazské a ukrajinské stopy. Existují informace o tom, že na věc měli vliv lidé z praporu Džochara Dudajeva (generál Dudajev byl čečenským prezidentem), kteří na Ukrajině pomáhali kyjevské vládě. Je samozřejmě třeba vyčkat na konkrétnější informace, které to potvrdí, nebo vyvrátí. Ale že Čečenci na Ukrajině bojovali, je známo, a já sám jsem to i uváděl. Příliš se mi nezdají názory, že podnětem k vraždě byly kritické poznámky Borise Němcova na islamisty v souvislosti s útokem na redakci Charlie Hebdo. 

Zajímavé je jednání jediné svědkyně vraždy Anny Durické. I když slíbila, že bude s ruskými vyšetřovacími orgány spolupracovat, odletěla na Ukrajinu. Podle vyjádření její matky se Durická nikdy nezajímala ani o politiku, ani o aktivity Borise Němcova. Ale v minulosti se prý pohybovala v blízkosti Jurije Berezy, velitele praporu Národní gardy Dněpr 1. Ten tvrdí, že je stále jejím obdivovatelem. Ruské úřady Durické ve vycestování nebránily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…