Ransdorf (KSČM): Na vlně antikomunismu aneb Koho chce bůh zatratit, tomu vezme rozum

15.04.2015 7:32

Komentář k Ukrajině.

Ransdorf (KSČM): Na vlně antikomunismu aneb Koho chce bůh zatratit, tomu vezme rozum
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloslav Ransdorf

Jeden německý komik komentoval přemety americké politiky tak, že nebyl v minulých desetiletích gauner, kterého by americká politika nepodporovala. Je to jistě přehnané, ale osobnostní profil amerických chráněnců v Kyjevě normální lidi uvádí do úžasu.

Na Ukrajině zuří boj oligarchů. Porošenko se zbavil Kolomojského. Kolomojskij je sice vyšetřován pro podezření z podílu na vraždě advokáta Serhije Karpenka (přesto od Američanů obdržel vízum), ale dostal dárek od Národní banky v podobě téměř 723 milionů hriven, snaží se i o proniknutí s obchodem s naftou  do České republiky. Dmytro Jaroš byl oficializován díky své funkci poradce u náčelníka generálního štábu ukrajinské armády.

Jaceňuk, který byl podobně jako Porošenko v Berlíně, se cítí ohrožen. Německé nadšení z promajdanské vlády je pryč (i když německá vláda dala Kyjevu půl miliardy eur na obnovu Donbasu- kde ty peníze skončí, to tušíme), Francie kritizuje Kyjev za systematické porušování a sabotáž pracně dojednané dohody z Minska (Minsk II). Mluví se o tom, že by stále méně populárního Jaceňuka mohla nahradit ministryně financí Jaresko, která má ty nejlepší kádrové předpoklady, totiž americký pas. A Jaceňuk má problémy s obviněním z korupce a s aférou poslance Hordijenka.

Jeho spojenec, ministr vnitra Arsen Avakov, má také problémy s korupcí (přiznal, že jeho podřízení řídili a kryli rozsáhlou síť bordelů) a on sám byl černé listině Interpolu, protože byl obviňován z machinací s pozemky. Má byznys v Itálii a patří mezi nejbohatší Ukrajince. Své podnikání rozvíjel už jako guvernér Charkova.

Ukrajinský státní dluh už činí 103% HDP, lidé jsou naštvaní, ale našel se pro ně sjednocující prvek- zuřivý antikomunismus. 9. dubna 2015 verchovná rada odhlasovala, že banderovští ozbrojenci (UPA-OUN) jsou hrdinové, bojovníci za svobodu. Napříště se nesmí používat název Velká vlastenecká válka, parlament zakázal Komunistickou stranu Ukrajiny a propagování komunistické ideologie. Porošenko v ostře nacionalistickém projevu prohlásil, že vinu za rozpoutání druhé světové války neměl Hitler, ale Stalin. Protiruský tón možná odráží to, že ruská kriminální služba provedla v Porošenkově čokoládovně v ruském Lipecku razii kvůli údajným daňovým podvodům.

Následně po jednání parlamentu propuklo ničení pomníků rudoarmějců a sovětských činitelů, protože je třeba odpoutat pozornost veřejnosti od drahoty a ekonomických potíží. Zima sice končí, ale přesto se zásoby energetického uhlí v tepelných elektrárnách zmenšily o pětinu. V nacionalistickém duchu promluvil i polský prezident Komorowski. Chválil ukrajinské vedení za jeho blíže nespecifikované reformní kroky, díky kterým se prý Ukrajina přibližuje tomu, aby byla plnohodnotným členem EU. Co na tom, že ostřelování Doněcké lidové republiky opět nabralo na intenzitě.

Američané, vojenští instruktoři,  zahájí výcvik svých ukrajinských svěřenců 20. dubna. Víte, co je to za den? Výroční den narození Adolfa Hitlera! Šílenství tak dostupuje vrcholu. A tohle by mělo být v EU? Donald Tusk je sice Kašub, ale loajální k Polsku. Určitě ví, že banderovská verbež ve Volyni zavraždila 100 tisíc Poláků, Židů a Čechů. Především ale Poláků. Banderovci  jsou teď národní hrdinové, zatímco Jaceňuk vidí v sovětských vojácích vetřelce, jak se vyjádřil při předchozí návštěvě Berlína. Ve středověku se říkalo: quos Deus vult perdere, dementat. Koho chce Bůh zatratit, zbaví ho rozumu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…