Rosenbergová (ČSSD): Kdo nic nedělá, nic nezkazí… Jako by se na radnici zastavil čas

04.05.2015 9:01

"Kdo nic nedělá, nic nezkazí…" Tohle úsloví bohužel přesně vystihuje momentální stav tak zásadního dokumentu pro občany a investory, jakým je návrh nového územního plánu Liberce.

Rosenbergová (ČSSD): Kdo nic nedělá, nic nezkazí… Jako by se na radnici zastavil čas
Foto: liberec.cz
Popisek: Zastupitelka Liberce Mgr. Martina Rosenbergová, bývalá primátorka

Jako by se na radnici zastavil čas. Vládnoucí koalice Změny pro Liberec a hnutí ANO znovu předkládá na jednání dubnového zastupitelstva v bodě č. 12a nový harmonogram ÚP, ale ani se neobtěžuje jeho případnou aktualizací. Opravdu se za dva měsíce nic nestalo, práce na návrhu ÚP se nikam neposunuly? Byli snad všichni v Mexiku? Je to možné. Jinak by nemohli předložit do slova a do písmene stejný materiál jako v únoru, včetně stejného harmonogramu.

Opravdu čekají, že si zastupitelé zpětně schválí, co se bude dělat v únoru, v březnu, v dubnu? Myslím, že to opravdu ne.  Ale co, mají svých 21 hlasů a těch 18, co zastávají jiný názor, čert vem.

Tak nám opět předkladatelka Hrbková v materiálu oznamuje, že navrhuje větší změny v dokumentaci, a že došla jako pořizovatel k závěru, že je potřeba pořídit a projednat nový návrh územního plánu. Co na tom, že nepředstavila zastupitelům návrh současný, co na tom, že neuvádí, jaké změny vlastně navrhuje, co na tom, že zastupitelům nesdělí, jak bylo vypořádáno oněch 700 námitek a připomínek. Ona prostě chce nový návrh ÚP, a tak to taky bude.

Možná by si měla uvědomit, že zastupitelkou pověřenou ÚP se stala díky novému volebnímu období, a tudíž, že je vázána usnesením zastupitelstva, jak má postupovat v námitkách i připomínkách (usnesení ZM 165/2013 a 229/2013).

Možná by si měla uvědomit, že předkládaná důvodová zpráva pochází z února, a že odstavec o tom, že je zbývající část námitek připravená k odeslání dotčeným organům, již dávno neplatí.

Možná by měla zastupitelům oznámit, že rada města projednávala materiál o vyjádření města k aktualizaci Zásad územního rozvoje Libereckého kraje a sdělit nám, co obsahoval. Tyto „Zásady“ jsou totiž nadřazenou dokumentací k územnímu plánu města.

Možná by měla zdůraznit, že přiložený harmonogram není navržen s ohledem na reálné možnosti dalšího projednávání, ale jen a pouze s ohledem na čerpání dotace. Pokud opět přijde velké množství námitek a připomínek, a to jistě přijde, není termín schválení nového ÚP 27. 6. 2017 reálný. Jen město přijde o další dotaci a občané o naději, že i Liberec bude mít konečně svůj územní plán.

Možná by měla v důvodové zprávě informovat, jak dopadlo její jednání o té první dotaci na územní plán ve výši 3,5 milionu Kč, a zda o ni město nenávratně přišlo.

Jako zastupitelé máme právo na to, aby nás ing. Hrbková seznámila se současným návrhem územního plánu, včetně úprav dle dotčených orgánů. Pro své rozhodování potřebujeme vědět, jak město reagovalo na těch 700 námitek a připomínek. A tyto informace rozhodně musí předcházet jakémukoliv další rozhodování ve věci územního plánu. Navíc pokud ho chce někdo naprosto bezdůvodně smést ze stolu.

Poradní orgán zastupitelstva ve věcech územního plánu je výbor zastupitelstva pro rozvoj a územní plánování. Členové výboru materiál prostudovali, na jednání výboru materiál projednali a výbor nedoporučil tento bod zastupitelstvu k odsouhlasení.

Usnesení 165/2013 ze dne 26. 9. 2013.

Usnesení 229/2013 ze dne 31. 10. 2013.

Martina Rosenbergová, zastupitelka města Liberec   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.